23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad är härdat glas och synglas?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Härdat glas är en typ av glas som som alla kanske inte känner till.

Inom diverse branscher finns behov av specialglas av olika slag, exempelvis härdat glas och synglas. Men hur skiljer sig den här typen av glas från det som vi kallar för "vanligt glas"? I den här texten kommer vi titta närmare på vad som utmärker härdat glas och synglas.

Härdat glas är betydligt tåligare än vanligt glas. Därför används det ofta som säkerhetsglas. Härdat glas tål hårda smällar och är av den anledningen inte ett riskinslag på det sättet som vanligt glas kan vara. Både inom industrin och i bostäder kan det vara viktigt att använda härdat glas för att säkerställa att inga allvarliga olyckor inträffar.

Härdat glas
En stor fördel med härdat glas på mål är att det förfaller i små kristalliknande bitar när det går sönder. Det blir alltså inga stora, vassa skärvor som går att sära sig på - som det nästan alltid blir när vanligt glas krossas.

Det finns många exempel på hur härdat glas har skyddat människor från allvarliga skador, exempelvis inom de tunga industrierna. Tyvärr finns det också exempel på när vanligt glas har använts där det borde ha varit härdat glas. I vissa fall har det slutat med en katastrof.

Synglas
Inom en rad olika branscher används specialtillverkat synglas för att övervaka exempelvis processer eller vätskor. Synglas kallas även för inspektionsglas och det är precis vad det handlar om. Glas som används för inspektion av någonting bakom glaset.

Synglas fyller alltså två funktioner på en och samma gång. Det håller vätskan, förbränningsprocessen, gasen eller något annat på plats. Samtidigt är glaset ett utmärkt material i sammanhanget eftersom det är genomskinligt och tillåter åskådaren att övervaka det som sker bakom glaset. Synglas används bland annat inom tillverkningsindustrin och livsmedelsbranschen. Självklart fyller synglas en viktig funktion när det gäller hantering och övervakning av brandfarliga substanser och känsliga processer.

Nu har vi tittat lite närmare på två specifika typer av specialglas, nämligen härdat glas och synglas. Förhoppningsvis har du fått en klarare uppfattning om vad dessa typer av glas fungerar och vad de kan användas till.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.078