23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Spara träden och använd mindre papper

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

I 2009 konsumerade genomsnittligen världen 54 kilo papper per person. Men för oss svenskar var numret enormt mycket högre - nämligen ett genomsnitt av 206 kilo per person.

Tack och lov har vi lyckats minska mängden av papper som används i Sverige. I 2018 hade det minskat till 158 kg per person, vilket är en rejäl förbättring även om vi fortfarande behöver jobba på att minska numret allt mer. De bra nyheterna är att Sverige även har en hög återvinningsgrad av papper på 62%.

62% är ett bra nummer, men det skulle kunna bli mycket bättre.

Med en digital revolution förväntade sig folk att papperskonsumtionen skulle minska något väldigt, men det är inte fallet. Det kanske beror till stor del på att även om efterfrågan av fysiska böcker inte är lika stor längre så är böcker inte det som papper används till mest. Den största delen av papper, nämligen 58%, är använt för förpackning. Med e-handel och import från andra länder på uppgång blir det en rejäl stigning i behovet av förpackning också.

Hög papperskonsumtion är något som är skadligt för naturen
Inte minst skogslivet. 42% av skogsskövling på jorden går till att tillverka papper. Sverige kan dock skryta i det här området, eftersom skogarna inte håller på att minska i Sverige till skillnad från stora delar av resten av världen. 

Det finns saker du kan göra för att minska konsumtionen av papper. Till exempel kan du se till att använda båda sidorna när du skriver ut och använda en återanvändbar griffeltavla för att ta anteckningar. Griffeltavlor kan också användas för att organisera dagens uppgifter och scheman. Försök att hålla dig till e-böcker och e-mail när det är möjlig och använd dig av PDFer när du behöver skicka filer till en kollega istället för att ge det på utskrivet papper.

En annan bov du kan påverka är tidningar och reklam. Du kan sätta upp en liten skylt vid din brevlåda som antyder att du inte vill ha reklam för att undvika att slösa papper från det här hållet också.

Självklart är plast inte heller bra för naturen, men få är medvetna om är att energin som går åt för att producera papper är högre än vad som krävs för produktion av plast. Många företag slutar använda plastpåsar för att hjälpa naturlivet, men plast är inte det enda problemet. Vi behöver minska onödig användning av papper också, och börja återvinna allt vi kan.


Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063