23948sdkhjf

Limträbalkar i kastanj när Cambridge förnyas

När Homerton College i Cambridge behövde en ny stor matsal och festlokal valde man att bygga i trä. De limträbalkar som bär upp taket valde man att tillverka i Spanien, av kastanj, medan alla ytor i den nya lokalen är i brittisk ask.”Målet har varit att balansera en respekt för traditionen med ett modernt fokus på hållbarhet”, säger Francesca Moore, vice rektor vid Homerton College, Cambridge.

Betydelsen av att balansera tradition och nytänkande hänger samman med historien för Homerton College. Ursprungligen var detta en skola för lärare och sjuksköterskor, med enbart kvinnliga elever och med rötter tillbaka till 1768. Då låg skolan i London, men 1894 flyttade man in i en ståtlig byggnad i Cambridge. Först 1976 blev man en del av universitetet, en status som sedan bekräftades av staten och Drottningen 2010.

– Vi på Homerton College är ”the new kid on the block”, konstaterar Francensca Moore. Den rollen ville vi gärna markera när vi nu skulle bygga en ny stor byggnad.

Moderniteten ligger alltså delvis i materialet, och förstås i modern teknik hos allt från köket till belysning och ventilation. Traditionen märks till exempel på att man byggt de pelare som bär upp yttertaket i rosafärgad betong för att öka likheten med omgivande tegelbyggnader. En liknande anpassning inne i salen är de vackert mörkröda träpartier som löper runt dess nedre del. Längst ytterväggen är dessa partier utförda som stora fönsterluckor. Genom att stänga dessa får man en sluten lokal som har stor likhet med äldre tegelklädda festlokaler vid brittiska universitet.

En annan balans har varit att lokalen ska kunna fungera både som en vardaglig och praktisk matsal och som en vacker och trivsam festlokal. I ena kortänden av den stora lokalen finns till exempel ett galleri i trä, med gott om plats för till exempel en stor kör. Där kan man även hänga dekor när man har temafester eller event. Francesca Moore visar på mobilen exempel från en HBTQI-kväll man hade för en tid sedan, med regnbågsflaggor från galleriet.– Andra människor har bilder på sina barn eller hundar i mobilen, jag har bilder på den här lokalen vid olika tillfällen, konstaterar Francesca Moore lite självironiskt. Jag är väldigt stolt över den och hur den kan användas.

Veckan efter NTTs besök planerades en festkväll på temat ”En förtrollad skog”.

– Vi har ju en stor del av dekoren redan på plats, eftersom det är så mycket trä, menar Francesca Moore. Den grunden ska vi sedan förstärka med grönska och blommor.

Andra som är stolta över salen är förstås arkitekterna från Feilden Fowles. Vid NTTs besök fick vi träffa projektledare, Eleanor Hedley, som berättar om detaljer som att träkonstruktionen sitter ihop med träpluggar i stället för metallbeslag, ytterligare ett exempel på respekt för den historiska miljön. Ett annat exempel är de högt placerade fönstren, som bidrar till att det ombytliga brittiska vädret förändrar ljusspelet och känslan i hela lokalen.

– Jag studerade själv här i Cambridge, så för mig kändes det självklart och viktigt att ta vara på traditionerna för stilen på byggnader och omgivningar.

På den mer moderna och praktiska sidan finns bland annat att man bestämde sig för att vid sidan av matsal och kök även ha ett kafé, eller ”buttery” som man säger med ett medeltida uttryck hämtat från klostervärlden.

– Kafédelen är enormt populär bland studenterna, berättar Francesca Moore. De träffas där, de pluggar där och i en del fall tror jag till och med att man gör digitala prov där.

Även själva matsalen är populär. Med sina 300 platser motsvarar den behoven på ett helt annat sätt än den gamla lokal man använde tidigare. Skillnaden för den 25 personer starka personalstyrkan i köket är nog ännu större, i form av stora lokaler med utsikt och modern teknik. Flödet genom servering och matsal är också genomtänkt och effektivt.

Den nya matsalen har också försetts med nya bord och stolar i trä, tillverkade i Storbritannien. På baksidan av stolarna, och på bordstabletterna, syns Homerton Colleges vapen, tre gripar, eller ”Griffins”.

– Det känns också roligt, som ett ganska nytt college har vi inte haft så mycket sådant tidigare, med egen design på möbler och andra detaljer. Det stärker vår identitet, menar Francesca Moore.

Arkitektbyrån Feilden Fowles förslag valdes efter en omfattande uttagning under 2016 - 2017. Byggnaden uppfördes sedan 2020 - 2022 och har alltså varit i bruk under ganska precis ett år. Tidslinjen innebär också att bygget genomfördes till största delen under pandemin.

– Vi fick stoppa bygget under några veckor för att planera om och hitta vägar att arbeta utan att riskera hälsan hos de medverkade, berättar Eleanor Hedley. Men sedan fungerade projektet väldigt bra.

En del inslag i anpassningen till pandemin är nästan lite komiska, i alla fall i efterhand. När projektledaren Eleanor Hedley skulle ta ställning till förändringar eller frågor från byggledaren fick de ta sina bilar till en parkering och ställa sig så att de kunde överräcka ritningar och andra handlingar mellan bilarna.

– Det blev lite spionkänsla ibland, skrattar Eleanor Hedley.

Text och foto: Nils Lindstrand

Missa inte Edmund Fowles vid Stora Trähus

NTT Woodnet har den stora glädjen att välkomna arkitekten Edmund Fowles till årets upplaga av Stora Trähus, den 7 november i Stockholm. Edmund Fowles är en av arkitekterna bakom byrån Feilden Fowles som ritade Homerton Hall. Utöver denna prisvinnande byggnad har Feilden Fowles ritat en rad spektakulära projekt i Storbritannien, många med starka inslag av trä.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094