23948sdkhjf

Vill göra parfym med doft av skog

Anders Fahlén producerar eteriska oljor av gran. Visionen är att få fram en "norrlandsdoft".
På gården i byn Rö norr om Härnösand experimentera han med olika växter och framställer eteriska oljor av hög klass. Det skriver Sundsvalls Tidning, ST.

En kubikmeter växtdelar ger knappt en liter högkoncentrerad eterisk olja som köps upp av spa- och parfymproducenter.

I grunden är Anders Fahlén agronom. Han har även en forskarutbildning i bagaget. Bland annat har han forskat kring hur växter reagerar på olika klimat. När Anders först blev intresserad av framställandet av eteriska oljor var han nere i Frankrike och tittade på destillatorer.

– Vi var väl inte helt imponerade av det vi såg. Det var rätt så amatörmässiga elinstallationer bland annat, så vi bestämde oss helt enkelt för att bygga en egen prototyp, berättar han för tidningen.

Att framställa eteriska oljor är en konst som få behärskar och Anders är relativt ensam om sitt yrke i Sverige. Och det är ett arbete som kräver mycket jobb för små volymer. Enligt Anders är det ungefär en till två procent av det som hälls ner i destillatorn som blir olja.

En av favoriterna är gran som doftar både skog och citrus.

– Mina döttrar och jag har planer på att eventuellt ta fram en egen parfym. Och personligen skulle jag tycka att det var jätteroligt att få fram en riktig Norrlandsdoft, säger Anders till ST.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.079