23948sdkhjf

Kranman lanserar ny maskin

"På kundernas önskan har vi nu tillverkat ett alternativ för småskalig avverkning."
Skogsmaskinstillverkaren Kranman har tagit fram en ny maskin för gallringar – en processor på egen hydrauldriven bärare på åtta hjul – som kommer att premiärvisas i mitten av mars.

– Den 12 mars kommer den första serietillverkade maskinen att vara klar, säger Åke Johansson, vd i bolaget.

Bolaget har jobbat med att ta fram den nya gallringsmaskinen, till och från, under två års tid och serietillverkningen av maskinerna drog igång i början av februari.

– Nu tycker vi att den fungerar optimalt och att den går att serietillverka utan att det blir alltför dyrt. Vi nu hittat ett sätt att producera den till ett bra pris, vilket känns jättebra, fortsätter han.

Maskinen är, enligt Åke Johansson, unik i sitt slag.

– Det finns inget liknande på marknaden till det här priset. I grundutförandet kommer den att kosta lite under 200 000 kronor och väga runt 600 kilo.


Fler vill ha mindre maskiner

Åke Johansson menar att det under lång tid har varit stort fokus på storskalig avverkning inom branschen, men att det nu börjar vända.

– På kundernas önskan har vi nu tillverkat ett alternativ för småskalig avverkning. Många är rädda för att gå in och gallra i skogen med för stora maskiner och många har förstått fördelarna med varsam avverkning för att få en mer tålig skog som klarar både snö och storm.

Björn Blixt är säljare på Kranman och han, liksom Åke Johansson, har märkt en ökad efterfrågan på hjälpmedel för den som inte vill ha en så stor maskin.

– Vi märker en stor efterfrågan på hjälpmedel för gallring för den självverksamma och vi har lyckats ta fram ett mellanting mellan motorsåg och skördare, säger han och fortsätter:

– I dag vill många markägare göra en del insatser i skogen själva, men för många blir det för mycket om man själv ska utföra gallring på några hektar. Här kommer våran processor in i bilden som ett bra hjälpmedel.


Positiv utveckling

Marknaden för Kranman snurrar i övrigt på bra och bolaget jobbar ständigt med nyheter och med att hitta nya lösningar.

– Vi har en positiv utveckling i företaget och markägarna ser fördelarna med mindre maskiner som är skonsammare mot marken vid gallringarna, säger Blixt.

Han hoppas givetvis på att maskinen ska sälja bra och responsen hittills har varit god. Kranman har redan fått beställningar på två av de nya maskinerna utan att ha gjort någon marknadsföring.

På frågan vad som som finns i pipeline för bolaget framöver svarar Björn Blixt hemlighetsfullt:

– Jag kan självklart inte avslöja vad vi har i kikaren, men jag kan säga att det här inte är vår sista nyhet.


Fakta: Kranman AB

Bolaget grundades 1981 av Åke Johansson.

Kranman tillverkar och säljer vagnar, maskiner, tillbehör för fyrhjulingar, skog och entreprenadmaskiner.

Kranman AB har ett rikstäckande nätverk med över 70 återförsäljare i Sverige och övriga Europa.
Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094