23948sdkhjf

Mångmiljonsatsning på hållbart skogsbruk

Formas och skogsnäringen tecknar nytt avtal.
Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, vars ramprogram finansieras till hälften av skogsbruket och till hälften av staten genom forskningsrådet Formas.

Skogforsks övergripande uppdrag är att utveckla kunskap, tjänster och produkter som bidrar till ett än mer hållbart brukande av skogen till nytta för samhället.

Nu har Formas och Skogforsk tecknat avtal om ett nytt ramprogram för åren 2017 till 2020, där det svenska skogsbruket och Formas ökar sina insatser jämfört med nuvarande ramprogram.

– Vi är glada över att ha kunnat teckna ett nytt avtal med Formas. Det säkerställer fortsatt tillämpad forskning och innovationer för ett hållbart svenskt skogsbruk till nytta för samhället, säger Charlotte Bengtsson, vd på Skogforsk.

Ökning i två steg

Ökningen kommer att ske i två steg med tio miljoner kronor vardera per år för 2017 och 2018, och sedan ytterligare sex miljoner kronor per år för 2019 och 2020.

Sammantaget satsas 356 miljoner på hållbart skogsbruk.

Skogforsk ska under perioden utveckla förädlat skogsodlingsmaterial för framtidens klimat.

Behov av råvara, skötsel av skog för olika mål, effektiva och skonsamma driftssystem, digitaliseringens möjligheter, värdekedjor och råvaruanvändning som möjliggör en växande bioekonomi är andra uppgifter som prioriteras.

Utöver det innebär det nya avtalet en ökad satsning på forskning och kommunikation kring skogens och skogsbrukets nytta för ett hållbart samhälle.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.223