23948sdkhjf

EU:s skogsstrategi får beröm

Skogsindustrierna välkomnar EU-kommissionens nya skogsstrategi. Fokuseringen på hållbart skogsbruk och forskning och utveckling lovordas särskilt.
- Skogspolitiken ligger utanför EU:s fördrag och är en nationell kompetens men eftersom många andra politikområden påverkar skogen och dess brukande så anser vi att det är bra med en skogsstrategi som på ett övergripande plan tar ett helhetsgrepp på skogsfrågorna inom EU, kommenterar Skogsindustrierna.

Särskilt lovordas att hållbart skogsbruk står i fokus. Strategin tar upp de nya utmaningarna för skogen i form av klimatförändringar, förnybar energi, biodiversitet, resurseffektivitet och skogens multifunktionalitet.

Strategin tar också upp betydelsen av forskning och utveckling för sektorn och principen om maximerat värdeskapande; att använda skogsråvaran där den ger störst värde och att använda fibern så många gånger som möjligt innan den blir bioenergi.

-Vi tycker att det är bra att strategin betonar hela den skogsindustriella värdekedjan, behovet av konkurrenskraft och skogens bidrag till en biobaserad samhällsekonomi. Vi ser nu fram emot att EU-kommissionen utvecklar strategin till åtgärdsplaner säger Mårten Larsson, skogsdirektör på Skogsindustrierna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094