23948sdkhjf

Brand stoppar träbygge

En brand i ett studenthus den 1 september får HSB i Luleå att skjuta upp ett bostadsprojekt. - Det får inte finnas några tvivel, innan vio går vidare vill vi försäkra oss om att husen är brandsäkra sägerJesper Josbrant, vd för HSB Norr.
Ett studentboende på Klintbacken i Luleå totalförstördes i en häftig brand den 1 september och 70 studenter förlorade sina bostäder. Den helt nya byggnaden var byggd av moduler i trä från Lindbäcks bygg i Piteå.

Nu får branden konsekvenser då HSB skulle bygga med liknande teknik vid Lövskataskolan i Luleå. HSB köpte skolan och rev byggnaden för att bygga bostäder på platsen. Det skulle bli 38 lägenheter byggda av trämoduler från Lindbäcks. Bygg- och försäljningsstart skulle ske i höst med inflyttning nästa vår.

HSB stoppar nu försäljningsstarten av lägenheterna då de ska byggas med samma teknik som det nedbrunna studentboendet på Klintbacken.

- Det är en ren säkerhetsåtgärd då det finns frågetecken vi vill räta ut och därför inväntar vi den brandtekniska utredningen, säger Josbrant, vd för HSB norr.

- Vi avvaktar med försäljningen tills utredningen är klar. Vi vill veta om den leder till att vi måste vidta några åtgärder eller om vi kan dra igång. Och, säger Josbrant.

Branden förbryllade brandteknikerna eftersom elden började på översta våningen och spred sig nedåt i byggnaden.

Konstruktionen har klarat elden bra. Men vi vill ändå veta hur den började, spred sig och sedan tog sig neråt, säger Josbrant. KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062