23948sdkhjf

Rätt designer visar vägen till framtidens produkter

Ett förslag för dig som vill få framgång inom trä- och möbelbranscherna de närmaste åren: Bygg upp ett bra samarbete med unga industridesigners. Ge dig tid att hitta rätt person. Designern blir en allt mer central spelare för all industriproduktion. Designern har nästan alltid gedigna kunskaper om material, användare, produktionseffektivitet och livscykelanalyser.
I dag börjar de biobaserade och förnybara materialen ta över på designutbildningarna. Om några år kommer ledande unga industridesigners att vara experter på produkter av biobaserade material, både traditionella träbaserade material och nya högteknologiska produkter. Dessa designers kommer förstås att vara efterfrågade, så börja leta nu och ge dig inte innan du hittat rätt! Leta gärna direkt på designutbildningarna.

I dag pågår en snabb utveckling av material som trä, papper och cellulosa som kommer att göra dessa attraktiva på allt fler områden. De nya materialen kan förses med egenskaper som extrem styrka och lätthet, täthet mot gas eller vätskor eller förmågan att reagera på specifika stimuli.
Material som plast, metall och betong kommer självklart inte att försvinna. Material – liksom teknik – försvinner nästan aldrig, men användningen kan förändras. Olja kommer att bli dyrare och svårare att få tag i. Detta gäller också för biobaserade material, men här finns en växande tillgång – bokstavligt talat.

Det finns gott om morötter och konkurrensfördelar för Sverige. Tillgång på bra designers, en hög teknisk nivå och gott om biobaserad råvara kan ge svenska biobaserade företag en lysande framtid. Men det är viktigt att agera nu för att få vara med och skörda framgångarna. Företag i andra länder är inte overksamma.
Svenska biobaserade produkter är framgångsrika i ett internationellt perspektiv. Företag med rötter i skogssektorn är centrala spelare i framtidens tillverkningsindustri. Börja leta efter den designer som kan hjälpa dig att skapa dina framtida produkter. Nu. Den som startar först har alltid en avgörande fördel.
Eller för att citera komikern Jerry Seinfeld: ”Världens snabbaste man – vilken hjälte! Världens NÄST snabbaste man – … vem då, sa du?”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062