23948sdkhjf

Träsmak en trend på dryckesmässa

Trä som smakfaktor, inte minst svenskt trä, var starkt representerad på årets upplaga av Stockholm Beer and Whisky Festival i Nacka, som nyligen avslutades.

Inte minst gäller trenden svensk ek, som används av framför allt den svenska whiskyproducenten Mackmyra. De har satsat på att lagra en del av sin whisky på fat gjorda av Visingsö-ek, alltså de ekar som en gång i tiden planterades för att bli krigsfartyg men nu används för fredligare ändamål.

Whisky på ekfat är ju en klassiker, liksom calvados. Mer nyskapande är skotska Innis & Gunn som producerar öl lagrad på ekfat. Här handlar det dock inte om ny ek, utan om ekfat som tidigare använts för lagring av whisky, rom eller sherry.

– Från början var det ett misstag, berättar Tommy Isaksson hos importören Berntson brands. Det var en whiskytillverkare som ville ha ekfat som innehållit öl, för att få ytterligare smaktillskott. Men det visade sig snabbt att ölen "försvann" i stället för att hällas bort efter lagringen. Den dracks upp av arbetare på bränneriet.

Nu gör Innis & Gunn tvärtom i stället. Man köper ekfat som innehållit whisky, rom eller sherry, lagrar ale i dessa och säljer flaskor fortare än man hinner tillverka. Inte minst i Sverige har produkten snabbt blivit populär.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11