23948sdkhjf

Finland forskar fram säljande träfiberprodukter

Träfiberbaserade textilprodukter som säljs med starka varumärken ska bli verklighet. Och utvecklingen kommer att ledas av Finland. Åtminstone enligt forskningscentret VTT.
- Kombinationen av stor designkompetens och avancerad teknik på cellulosaområdet kan resultera i nya, kommersiellt framgångsrika varumärken, skriver finländska forskningscentret VTT i ett pressmeddelande.

I ett gemensamt forskningsprojekt ska VTT, Tampere tekniska universitet och universitetet Aalto utveckla produkter med särskilda funktioner av så kallade tekniska textilier. Även vanliga konsumentprodukter i träfiberbaserad textil ska tas fram. Projektet heter "Design driven value chains in the world of cellulose" och tanken är att utveckla produkter och affärsmodeller för att ersätta bomull och polyester.

- Målet är att träbaserad biomassa ska ersätta både bomull som är en börda för miljön och och polyester som innehåller olja, skriver VTT.

Forskningscentret bedömer att det tar några år innan genombrottet kommer för de nya produkterna. Men de räknar med att landets "spjutspetsteknik för cellulosa" ska skapa produktionsvärden för cirka 20 miljarder kronor - eller mer. Produkterna, anser de, kommer att gynna såväl skogsrelaterad industri som textil- och mekanisk industri.

- Forskningsprojektet erbjuder en möjlighet att använda design för att omvandla råmaterialet cellulosa till produkter, tjänster och affärer. Designer bidrar genom att införa en experimentell metod för att skapa prototyper och för att visualisera något som ännu inte existerar. Vi konmer att ha konsumentperspektivet i åtanke under programmets olika steg, säger professor Pirjo Kääriäinen från Aalto-universitetets designavdelning.

Statliga forskningsfinansiären Tekes stöttar projektet med cirka 26 miljoner kronor mellan 2013 och 2015. Foto: Pekka Rötkönen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094