23948sdkhjf

Skogspriser mattas av

Prisuppgången på skog tycks mattas av. Virkespriserna påverkar skogsmarkspriserna mer i vissa områden. Det visar en undersökning från Skogssällskapet.
Skogsmark har blivit dyrt under de senaste fem åren. Marknadspriset på flera håll i landet ligger på 50 procent över vad skogen kan avkasta. I Mälardalen är motsvarande siffra hela 75 procent, uppger Skogssällskapet i ett pressmeddelande.

Men nu verkar prisuppgången mattas av. Under de senaste två åren har virkespriserna sjunkit, medan marknadspriserna på skogsfastigheter planat ut.

- En del skogsfastigheter förblir osålda så det kan vara läge att förhandla om priserna, tipsar Ulrik Abelson, fastighetsexpert på Skogssällskapet.

Generellt gäller att skogsmark som ligger nära platser där många bor, är dyrare än mark i glest befolkade områden. Det är extremt stor prisskilllnad på exempelvis skogsfastigheter med bra jaktmarker i södra Sverige jämfört med skog i Norrlands inland.

Ulrik Abelson bedömer att skillnaden mellan skogsmarkspriser mellan norr och söder kommer att bestå under den närmaste tioårsperioden. Men förändringarna inom skogsindustrin kommer också att sätta sin prägel.

- Virket är ju den dominerande intäktskällan på en skogsfastighet. Så kartan kommer att ritas om en del genom det stålbad som skogsindustrin är inne i just nu, med pappersmaskiner som lägger ned och sågverk som blöder. I vissa områden kommer vi att få se ännu lägre virkespriser och det kan smitta av sig på fastighetspriserna, säger han. KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079