23948sdkhjf

Unik visualiseringteknik testas i Skellefteå

En helt ny visualiseringsteknik med stor potential testas denna vecka vid LTU i Skellefteå. Tekniken ger möjlighet till interaktiv visualisering för flera användare samtidigt. Tekniken ger nya möjligheter för både undervisning, teknisk utveckling och för demonstrationer.

– Den här tekniken, som vi kallar Vibe, innebär att en grupp människor kan stå inne i en cirkel av interaktiva bildskärmar. Tekniken kombinerar därmed virtual reality, som normalt bara kan användas av en person i taget, med tredimensionella bildspel, berättar Kiran Akal från Kalifornienbaserade företaget Infinite worlds Inc.

Vibe består av flera hundra smala skärmar som kan vridas individuellt. Varje skärm har en vit framsida, en reflekterande ”glittrig” baksida, en blank kant som kan reflektera till exempel laserljus samt en kant som inte reflekterar alls. Genom att programmera alla skärmarna att röra sig i samklang med bildvisning kan man få en mängd effekter.

– Min grundtanke med hela projektet har varit att man minns vad man upplever, men inte alltid vad man läser eller hör, säger Kiran Akal, som arbetat med projektet i mer än tolv år. Genom att informera eller lära ut i form av en unik upplevelse kan man nå helt andra resultat.

Potentialen för användning för bland annat marknadsföring, utbildning, teknikutveckling och inom spelbranschen har gjort att han haft finansiering för att tillsammans med sitt team utveckla den avancerade tekniken.

Projektet i Skellefteå finansieras med stöd från Troedssonfonden och Skellefteå kommun. LTU medverkar genom medverkan av doktoranden Peter Bomark och genom Olle Hagman, professor i Träproduktuveckling, som tagit initiativet till installationen i Skellefteå. Denna innebär en skärm på totalt 40 grader, alltså en niondel av en färdig Vibe-anläggning.

– Målet med den installation vi gör denna vecka är att den ska fungera som ”proof of concept”, att den visar potentialen i den här tekniken, säger Olle Hagman.

Med detta som grund ska man sedan arbeta med att finansiera en fullskalig anläggning, som är tänkt att byggas i Maskinhuset i Skellefteå, en gammal industrianläggning mitt i stan.

– Där kan vi skapa en miljö för marknadsföring, utbildning och teknikutveckling som kommer att gynna inte minst trä- och metallindustrin här i regionen. De får nya möjligheter att utveckla och visa upp både produktionsteknik och produkter på ett helt nytt sätt, säger Olle Hagman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078