23948sdkhjf

Spännande om hur temperatur ändrar färg på trä

Idag lägger Stefan Stenudd fram sin doktorsavhandling i skogsindustriella produktionssystem. Avhandlingen bär titeln Colour Response in Drying of Nordic Hardwoods, och handlar om hur man på bästa sätt kontrollerar problemet med färgförändring vid virkestorknig av lövträ.
Färg och utseende hos lövträ är en mycket viktig fråga för möbel- och snickeriindustrin och med ett mode som föreskriver ljusa nyanser hos många träslag, medför avvikelse från idealet stor ekonomisk betydelse. Torkning anses vara det som mest påverkarr färgen hos de viktigaste lövträslagen i Norden. Och det saknas i tillfredsställande förklaringsmodeller för många typer av missfärgning vilket försvårar styrningen av processen.

Avhandlingen är mycket praktisk och Stenudds handledare, professor Thomas Thörnqvist menar att den är ett viktigt steg på ett område som är ganska outforskat.

- Jag tror att många som arbetar med lövträ skulle ha nytta av att läsa delar av Stefans arbete. Den är på engelska men ligger på en nivå som är gripbar även för de som inte är akademiskt inriktade.

Stefan Stenudd har klarat arbetet med avhandlingen parallellt med ett arbete på Swedwood där han varit expert på just trätorkning. Han har rest världen runt i tio år och hjälpt Ikealeverantörer med att få ordning på just de problem hans avhandling tar upp. Nu kan man säga att han gåt hela vägen från praktik till teori.

- Vi har inte många doktarander som klarar att ha ett kvalificerat arbete vid sidan av studierna och ska jag vara ärlig så trodde jag nog inte att det skulle bli någon avhandling när Stefan började. Det tog lite tid men nu är det klart och jag är imponerad, säger Thörnqvist. KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062