23948sdkhjf

Uppsala stift köper naturvård av Sveaskog

Svenska kyrkan vill skaffa sig en bättre överblick över naturvärdena i sina skogar. Uppsala stift tar därför hjälp av Sveaskog för att identifiera och utveckla höga naturvärden på sina 41 000 hektar. Fler stift kan komma att följa efter, skriver Sveaskog i ett pressmeddelande.
Bo Harryson som stiftskogvaktare i Uppsala stift menar att Sveaskog har ett system för naturvärdesbedömning som är överskådligt och bra.

- Det ger bättre överblick över vilka skogsområden som har höga naturvärden och det hjälper oss att prioritera våra insatser, säger han.

Sveaskog avsätter 20 procent av sitt skogsinnehav till naturvård och har lång erfarenhet av att inventera, dokumentera och prioritera naturvärden i sina skogar.

- Svenska Kyrkan vände sig till oss om frågade om vi kunde hjälpa dem på något sätt. De slutade med att vi formade ett avtal där de mot ekonomisk ersättning får använda sig av vår modell för naturvärdesbedömning samt vår webbaserade naturvårdsdatabas, säger Stefan Bleckert, naturvårdschef på Sveaskog.

– Sveaskog har lagt ner flera miljoner på att bygga en naturvårdsdatabas och har en stor erfarenhet av att i fält utveckla naturvärdesbedömningar. Därför är det positivt att kunna hjälpa andra markägare med detta. Det är onödigt att uppfinna hjulet flera gånger om, säger Stefan Bleckert.

En skog med höga naturvärden uppvisar i regel några av egenskaperna nedan:

Många gamla träd

Stor variation i trädslag

Luckor och gläntor i skogen som släpper ned ljus

Döda eller halvdöda träd och som står eller ligger

Murkna och murknande träd

Spår av brand

Inslag av asp, sälg och ädellöv i skogsområden med andra trädslag

Svenska Kyrkan är Sveriges åttonde största skogsägare med ett innehav på cirka 400 000 hektar produktiv skogsmark, cirka 1,7 procent av all produktiv skogsmark i Sverige. Uppsala stift är ett av tretton stift inom Svenska Kyrkan och äger 41 000 hektar skog. KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063