23948sdkhjf

"Upphandlingslag slår hårt mot möbelindustrin"

Den fem år gamla upphandlingslagen riskerar att slå ut delar av den svenska möbelindustrin. Det skriver ledande aktörer från möbelbranschen i ett upprop.
- En övervägande del av alla offentliga upphandlingar inom möbelområdet överklagas eller avbryts, vilket är en tydlig signal om att något gått snett, skriver fem personer från möbelbranschen i ett upprop i Dagens Samhälle.

Det var 2008 som den nya upphandlingslagen infördes. Med den kom en avgörande skillnad. Olika möbelleverantörer kan inte längre konkurrera under hela avtalsperiodens längd. Istället får den som vunnit upphandlingen hela affären under den period som avtalet löper. För en mindre aktör som förlorat en upphandling kan det betyda nedläggning.

Även upphandlarna, det vill säga kommuner, landsting och statliga myndigheter, drabbas också.

- Det är inte säkert att den som vinner en upphandling av möbler för en hel kommun, eller en grupp kommuner, är samma aktör som alltid är bäst på att möta kommunens behov, från föreskolemiljöer till receptionsdiskar, skriver branschföreträdarna.

De poängterar också att möbler, till skillnad från många andra produkter, inte köps in som solitärer utan sätts samman till en helhet.

Uppropet är författat av Per-Arne Andersson, koncernchef Kinnarps, Sune Lundqvist, vd Input Interiör Sweden, Bengt Nilsson, koncernchef Edsbyn Senab, Marcus Westdah, koncernchef EFG och Cecilia Ask Engström, chef Branschutveckling hos Trä- och möbelföretagen. KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097