23948sdkhjf

Trä som cirkusnummer

Trä och skogshuggare är temat för en cirkusföreställning som nu kommit till Sverige från Quebec i Kanada. Premiären var fullsatt och kritikerna entusiastiska. Timber! heter föreställningen som beskrivs som ”cirkusens svar på feelgood”.
Det handlar om (hävdar man i alla fall) en familj från byn Saint-Alphonse-Rodriguez, strax norr om storstaden Montreal, men grundarna av gruppen Cirque Alfonse har arbetat med så kallad nycirkus länge, bland annat i väletablerade Cirque de Soleil. Cirque Alfonse består i alla fall av medlemmar från 2 till 66 år, som utför cirkusnummer inom akrobatik, jonglering och dans, alla med kopplingar till skog och trä. Yxjonglering är en central del i föreställningen.

De mer politiskt korrekta bland recensenter har uttryckt en viss osäkerhet: är föreställningen en machouppvisning med tuffa grabbar i skägg och massor med yxor och andra farliga verktyg, eller leker den i själva verket med hela machotänkandet. Man jonglerar nämligen även med köksföremål och grönsaker…

Hur som helst är föreställningen både originell och framgångsrik. Trä, skog, dans och folkmusik med skogstema har gått hem över stora delar av världen. Nu ytterligare några föreställningar i Alby, söder om Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062