23948sdkhjf

Fönster för bra för nalle

Dagens fönsterglas med energibeläggningar hindrar radiovågor och försämrar därmed mobiltäckningen inomhus. Forskare på SP och dotterbolaget Glafo samarbetar nu med fönstertillverkaren Elitfönster för att utveckla fönster som gör det lättare att ringa mobilsamtal inomhus.
Dagens fönster är så energimässigt täta att de stänger ute inte bara solljuset, utan även mobiltrafiken. "En väg framåt kan vara att hitta en lösning baserad på innovativ glas- och fönsterteknologi", säger Anders Hjalmarsson, utvecklingschef vid Elitfönster.

SP, Glafo och Elitfönster hoppas tillsammans kunna utveckla fönster som förstärker inomhustäckningen för mobilsignaler, i stället för att försämra den. I angränsande projekt har man skapat transparenta antenner som integrerats i själva fönsterglaset.

– Vi ska studera hela fönstersystemet och dess möjligheter. Frågan är hur glaset, bågen, karmen och andra omgivande material kan användas som verktyg för att lösa problemet, säger Marianne Grauers, vd på Glafo.

SP-koncernens elektronikexperter har i tidigare projekt utvärderat moderna energibeläggningar i fönster och sett hur mycket dessa dämpar mobilsignalerna.

– Våra mätningar visar hur och varför signalerna dämpas. Vi vill undersöka hur byggmaterial och byggsystem kan utvärderas i ett så tidigt stadium som möjligt. Då skulle man redan under projekteringen kunna förutsäga hur bra inomhustäckning en byggnad får när den är klar, säger Niklas Grybe, affärsområdeschef på SP.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11