23948sdkhjf

Längsta träbron rivs

Den hittills största träbron i Sverige och Norden rivs nu. Träbron är byggd av limträbalkar och har under nästan tre år varit huvudförbindelse mellan Stockholm med Solna.
Träbron mellan Stockholm och Solna är drygt 170 meter lång och 25 meter bred. Rivningen inleddes i helgen efter att den nya permanenta betongbron tagits i bruk i fredags. Den nya bron blir en del i överdäckningen av E4/E20 och den blivande Hagastaden.

Den limträbaserade bron har fungerat utmärkt i som roll som huvudsaklig förbindelse för både tung trafik och gående mellan Solna och norra Stockholm. Den kostade totalt mer än 60 miljoner kronor.

Nu monteras den ned, och delarna övertas av ett dotterbolag till Trafikverket, det är ännu oklart vad som kommer att hända med materialet.

Det var Moelven i Töreboda som våren 2010 fick beställningen på att bygga bron. Det var både ekonomi, tidsaspekten och miljöfördelar som var avgörande att valet föll på en träbro när Trafikverket och Stockholm stad behövde en provisorisk men stark bro under det inledande arbetet med överdäckningen av den nya stadsdelen Hagastaden, på gränsen mellan Stockholm och Solna.

Leveranserna från Moelven Töreboda omfattade mer än 2 000 kubikmeter limträ.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067