23948sdkhjf

Skapa drag för framtidens teknik

Om några få år kommer världens industri att domineras av nya material. De stora vinnarna kommer att finnas bland de länder och företag som redan i dag börjar ställa om sig för den utvecklingen. Framtidens hus och industriprodukter kommer att använda biobaserade material och förses med inbäddade system för kommunikation och styrning.
I denna utveckling ligger projekt som Smart Housing Småland helt rätt. Kombinationen av materialen trä och glas med teknik i utvecklingens framkant kan ge hus som är både klimatsmarta och populära att bo i. Både materialkunnande och inbyggda system är starka innovationsområden för Sverige, med internationellt ledande forskningscentra. Vi har också gott om råvara. Samtidigt finns ett växande globalt behov av klimatsmarta hus, av bostäder som kan anpassas till lokala förhållanden och som klarar framtidens krav på energieffektivitet.

Sverige har alltså en chans här. Smart Housing i sig ger en möjlighet att utveckla en exportmarknad. Det ger också en chans att skärpa Sveriges profil som både högteknologiskt och miljömässigt medvetet. Vinnova har säkert övervägt detta när man utsåg Smart Housing Småland till en av vinnarna i Vinnväxt-programmet, och tilldelade projektet 22 miljoner kronor.
Detta är vad innovatörer brukar kalla ”push”, det vill säga att pengar satsas på att bygga upp kunskaper och produkter som sedan finns till marknadens förfogande. Helt rätt. Men i det läge vi nu har behöver vi se mer ”pull”, alltså beställningar och specifikationer från politiker och myndigheter. Markera att trähus och biobaserade material är framtiden! Gör innovationsupphandlingar som kräver en kombination av uthålliga material och inbyggda system.
Vid en konferens i veckan hos KSLA, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademin, var flera deltagare inne på samma spår. Representanter för LRF, KSLA och skogsindustrin menade alla att politiska krav och konkreta beslut om träanvändning skulle gynna både miljö och energieffektivitet.

Svensk industri byggdes en gång upp genom stora upphandlingar av vatten- och järnvägar, även där fanns en kombination av tekniskt kunnande och råvaror. Nu har vi en möjlighet att få en ny boom för svensk industri. Låt oss ta den!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063