23948sdkhjf

Halv miljon till rötspaning

Innovativ Vision har fått 461 750 kronor från Vinnova för utveckling av WoodEye till att upptäcka röta och svampangrepp på virke i träindustrin.
Innovativ Vision får pengar ur Vinnovas program Forska & Väx, som riktar sig till mindre teknikföretag som bedöms kunna växa med hjälp av ytterligare forskning. Innovativ Vision har levererat scannern Woodeye sedan 1985, och utvecklat den i ett antal steg sedan dess. Med pengarna från Vinnova vill man nu ta sig an problemet med röta och svampangrepp. Företagets vd Jonas Eklind pekar på ett stort branschproblem som ingen riktigt kunnat lösa.

– Jag hoppas nu att vi, med Vinnovas stöd, kan driva utvecklingen framåt och leverera en väl fungerande lösning, säger Jonas Eklind.

Pengarna från Vinnova ska bekosta en förstudie för att ta reda på om den så kallade dubbelenergiröntgen som Woodeye kan använda kan ge träindustrin nya möjligheter att komma till rätta med röta och svamp.

En utförlig artikel om Woodeye och Innovativ Vision:s utvecklingsarbete kring bland annat dubbelenergitekniken, Dual Energy, finns att läsa i NTT nr 17/18 2013.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094