23948sdkhjf

Puckel ger efterfrågan på bostäder

Smart Housing Småland betonade vid Möbelriksdagen att behovet av bostäder är på väg mot en puckel. Höga födelsetal runt 1990 gör att många kommer att behöva bostad de närmaste åren. Och de flesta vill bo i småhus.
Vid ett anförande under Möbelriksdagen framhöll Per-Erik Eriksson, processledare för Smart Housing, att en ny stor ungdomsgrupp nu är på väg att flytta hemifrån, en utveckling liknande den som 1965 låg bakom satsningen på Miljonprogrammet. Många födda runt 1990 kommer att vilja ha nya bostäder de närmaste åren, och Smart Housing har ambitioner att ge underlag för nya typer av bostadsbyggande.

– Smart Housing är den första satsningen inom Vinnovas Vinnväx-program som handlar om byggande. Nya kunskaper om byggande i trä och glas kan ge underlag för framtidens bostäder både i flerfamiljshus och småhus. Efterfrågan är störst på småhus, men inte minst i landets tillväxtregioner bör industrin kanske inrikta sig mer än tidigare på höghus i trä och glas, menade Per-Erik Eriksson.

Per-Erik Eriksson berättade att Smart Housing gjort en rivstart sedan man fått ekonomiska medel från Vinnova under 2013. En mängd projekt är redan igång.

– Vi vill skapa mötesplatser, ta fram förstudier och affärsplaner och skapa prototyper.

Per-Erik Eriksson betonade att man inte bara kan bygga bostäder av trä och glas, utan även kontor, köpcentra och andra stora byggnader.

– Hittills har sådan byggen främst kommit i Norrland, men varför skulle inte träregionen i södra Sverige också kunna bygga stora hus i trä?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078