23948sdkhjf

Skogen gynnas av årets trender

Årets stiltrender handlar om natur, struktur, kreativitet och drama. Mycket färg, växter och naturinfluenser kommer att synas i möbler, textilier och mat! Det tror i alla fall trendexperten Stefan Nilsson, som framträdde vid Möbelriksdagen i Skillingaryd.
Stefan Nilsson menade att den förbättrade konjunkturen ligger bakom en del av förändringarna. Bättre tider brukar gynna färgglad design. Men det handlar även om att allt fler tröttnat på vitt och minimalistiskt.

– Nu ska det vara ”drama”, noterade Stefan Nilsson, och visade upp mäklarannonser som exempel på trenden. I stället för rena, vita ytor ser man i dag obäddade sängar, kläder på golvet och många växter.

Utöver färg blir det också mer ”structure”, mer ytor som inte är släta utan grova, ojämna och tacksamma att känna på.

– Manchestertyg kommer tillbaka i mjuka möbler, menade Stefan Nilsson. I hårda ytor blir det växlingar mellan matt och blankt, och bland årets material finns bland annat kork och papper.

Årets möbel blir garderoben och årets färg heter ”Radiant Orchid”. Det är företaget Pantone som varje år gör en undersökning för att se vilken färg som är på gång. Pantone har i sin färgskala gett Radiant Orchid beteckningen 18-3224. ”Cerise-lila” enligt modetidningen Habit.

Skogen står för både mat och trivsel. Årets mattrend är nämligen ”Foraged food” (ungefär ”Skogsväxt mat”). Samtidigt är odling och natur även en generell trend. Miljöhajpen är tillbaka, enligt Stefan Nilsson.

– Men det nya är att vi nu vill använda naturen och skogen för att komma framåt, inte för att hitta tillbaka till något gammalt. Krav på kreativitet blir ett genomgående tema under 2014.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11