23948sdkhjf

Från Möbelriksdag till partiledardebatt

I onsdagens partiledaredebatt satsade Annie Lööf på växande småföretag, socialdemokraterna ville ha fler jobb och alla ville ha bättre utbildning. Argumenten kändes igen från partiernas framträdande på Möbelriksdagen i förra veckan.
Linjerna för industri- och utbildningspolitiken inför valåret 2014 börjar klarna. Alliansen pekar på de satsningar man gör på investeraravdrag, forskningsavdrag och innovationscheckar för mindre företag, och att man gjort stora förändringar i skolan. Socialdemokrater och miljöpartister pekar på att detta inte hjälpt ännu, och att man borde satsa mer på skolan på kort sikt.

Både riksdagsdebatten i dag och en samtidig debattartikel i DN från Mikael Damberg bekräftade de besked som gavs i torsdags vid Möbelriksdagen i småländska Skillingaryd. Annie Lööf berömde vid Möbelriksdagen den svenska möbelindustrin för att med innovativ design och svensk klimatsmart råvara nå framgångar i hela världen, och var samtidigt stolt över de satsningar regeringen gjort för att underlätta övergång till en ännu mer innovativ och exportinriktad framtid. Innovationscheckar och checkar för att utveckla exporten kombinerade med lättnaderna för investeringar ska ge framför allt mindre företag både valfrihet och resurser att utvecklas. Dessutom lovade Annie Lööf att en strategi för framtidens svenska industriproduktion ska bli klar under sommaren, efter diskussioner med näringsliv och fackliga organisationer.

Socialdemokraterna gav under Möbelriksdagen via sin finansministerkandidat Magdalena Andersson beskedet att man inte tänker ändra på alltför mycket som allianser gjort. De flesta skattereformer blir kvar (eller i alla fall inte dramatiskt ändrade) men (s) "kommer aldrig att vara det parti som står för lägst skatter". I övrigt ville Magdalena Andersson vid Möbelriksdagen se yrkesutbildningar med större inflytande för näringslivet, ett krav som i dag även hördes från Mikael Damberg.

Miljöpartiet ställde vid Möbelriksdagen upp med språkröret Gustav Fridolin, som uppehöll sig mycket vid behoven av bättre matchning. Han påpekade att det i dag finns både arbetslöshet och brist på arbetskraft, i många fall i samma yrken. För att råda bot på detta ville Gustav Fridolin se fler validerande utbildningar, fler yrkesvägledare och koordinatorer, samt sommarjobb och praktik för samtliga elever på gymnasierna.

Mer om politiska krav under Möbelriksdagen kommer att finnas i nästa utgåva av NTT, som kommer ut vid månadsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078