23948sdkhjf

Gamla träd växer fortare

Ju äldre träd blir, desto snabbare växer de, visar en ny studie. Det innebär att träden också med ökad ålder skulle öka sitt sitt upptag av koldioxid.
Enligt gängse uppfattning har träd i sin "ungdom" ständigt ökad tillväxt för att sedan, när de nått en viss storlek och ålder, börja växa allt långsammare, skriver UNT. Nu visar en ny studie som presenteras i tidskriften Nature att det kan vara precis tvärtom. Träd verkar öka både sin tillväxttakt och därmed också sitt upptag av koldioxid ju äldre de blir.

De amerikanska forskarna har baserat resultaten på mätningar av drygt 673 000 individuella träd tillhörande 403 olika arter. Träden har varit spridda över hela världen. Hos 87 procent av arterna växte träden snabbare ju större de blev. När det gäller riktigt stora träd, som den amerikanska sekvojan, kan det innebära en storleksökning på 600 kilo per år.

Forskarna lämnar dock en brasklapp om att de trots allt undersökt individuella träd och att resultaten kanske inte gäller för hela bestånd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047