23948sdkhjf

Projekt Trästad får miljoner

Projektet Trästad, som startades 2012, får ytterligare tre miljoner kronor av regeringen.


– Hade vi inte fått de här pengarna hade det nog bara blivit några regionala initiativ, men nu kan vi samla upp initiativen, säger Kennet Johansson, enhetschef Regional tillväxt på Länsstyrelsen Västerbotten och kontaktperson i projektet, till Skogsaktuellt.

– Arbetet nu kommer att handla om att samla upp dem som var med i projektet och så småningom skapa en permanent organisation som inte är beroende av några bidrag, tillägger han..

Förra året beslutade 17 kommuner och länsstyrelser att gå samman för att, på bekostnad av stål- och betonghus. få till ett ökat trähusbyggande - framförallt höga trähus. Projektet, som kallas Trästad, ska tjäna som en inspirationskälla för lokala byggare, arkitekter, planerare och politiker. Syftet är att fler kommuner ska bygga med trä och engagera sig för träbyggande, vilket i förlängningen ska ge fler jobb – främst på landsbygden.

Projektet kommer nu att jobba med att få med fler byggherrar och fastighetsägare i de olika initiativen, något man inte lyckats med i den omfattning man önskade under projekttiden.

De kommuner som ingår i Trästad är Växjö, Västervik, Eksjö, Skövde, Borås, Trollhättan, Mora, Orsa, Falun, Älvdalen, Rättvik, Umeå, Lycksele, Skellefteå, Piteå och Kalix. Landshövdingar i Västerbotten, Dalarna och Kronoberg bildar tillsammans med regionrådet i Västra Götalandsregionen en ledningsgrupp för projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078