23948sdkhjf

Nu görs återanvändningsbara loftgångar i trä

Martinsons levererar loftgångar i KL-trä till totalt tio flervåningshus med studentlägenheter. Loftgångarna görs återanvändningsbara.


Bostäderna, som byggs i Björksätra utanför Stockholm, har en bygglovstid på maximalt femton år. Martinsons har därför konstruerat loftgångarna så att de ska kunna återanvändas.

Loftgångarna kommer att platsbyggas och består av plattor i KL-trä klädda med gummiduk och trätrall. Totalt kommer 300 kubikmeter KL-trä och 100 kubikmeter limträ att användas i projektet. Bygglovet för studentbostäderna är i nuläget skrivet på tio år men kan förlängas ytterligare fem år. Eftersom det är osäkert vad som kommer att hända med husen sedan har Martinsons konstruerat loftgångarna så att de enkelt kan demonteras och återvändas.

– Vi vill inte att de ska förstöras om husen måste tas ner. Med bra underhåll kan de mycket väl användas någon annanstans i framtiden, säger Kim Grönnevik, försäljningsingenjör på Martinsons Entreprenad, i ett pressmeddelande.

Studentlägenheterna är på 18 kvadratmeter vardera och byggs för utländska studenter. Bygget startar redan i februari och kommer att genomföras mycket snabb – de tio husen kommer att uppföras i omgångar, där varje fyravåningshus byggs på tre till fyra veckor.

KL-trä är en flerskiktsträskiva med vartannat skikt korslagt, vilket skapar en formstabil byggkomponent med hög bärighet i förhållande till sin egen vikt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062