23948sdkhjf

Så vill politikerna vinna industrin

Linjerna för industri- och utbildningspolitiken inför valåret 2014 börjar klarna. Alliansen pekar på de satsningar man gör på investeraravdrag, forskningsavdrag och innovationscheckar för mindre företag, och att man gjort stora förändringar i skolan. Socialdemokrater och miljöpartister pekar på att detta inte hjälpt ännu, och att man borde satsa mer på skolan på kort sikt.


Vid Möbelriksdagen i småländska Skillingaryd berömde Annie Lööf den svenska möbelindustrin för att med innovativ design och svensk klimatsmart råvara nå framgångar i hela världen.
– Efterfrågan på hållbarhet hos produkter kommer bara att öka i världen.
Näringsministern var samtidigt stolt över de satsningar regeringen gjort för att underlätta övergång till en ännu mer innovativ och exportinriktad framtid. Innovationscheckar och checkar för att utveckla exporten har kombinerats med skattelättnader för investeringar.
Checksystemet ska ge framför allt mindre företag större valfrihet och resurser att utvecklas.
Näringsministern pratade också länge om immaterialrätt, möjligheterna för entreprenörer och småföretag inom till exempel möbelindustrin att tjäna pengar på sin design och på tekniska nyheter.
– Detta är själva kärnan i entreprenörskap. Mina myndigheter, PRV och Vinnova har därför fått i uppdrag att öka sina insatser för att stärka företagens kompetens kring immaterialrätt.

Ett annat uppdrag gick till Business Sweden, tidigare Exportrådet, som ska matcha den kinesiska efterfrågan med svenska företag och produkter.
Dessutom lovade Annie Lööf att en strategi för framtidens svenska industriproduktion ska bli klar under sommaren, efter ett drygt års diskussioner med näringsliv och fackliga organisationer om vad som behöver göras och vem som ska göra det, politiker, näringsliv eller både och.

Socialdemokraterna gav under Möbelriksdagen via sin finansministerkandidat Magdalena Andersson beskedet att man inte tänker ändra på alltför mycket av det som alliansregeringen gjort. Hon jämförde med den kommunpolitiker (s) som enligt historien bytte ut alla möbler efter ett val för att han inte kunde tänka sig att styra kommunen från ”borgerliga möbler”.
– Även om alla här säkert skulle uppskatta att jag bytte möbler så tycker inte jag att man måste ändra på alla beslut som den tidigare regeringen tagit.
De flesta skattereformer blir därför enligt Magdalena Andersson kvar (eller i alla fall inte dramatiskt ändrade) men hon framhöll samtidigt att ”Socialdemokraterna kommer aldrig att vara det parti som står för lägst skatter".
I övrigt ville Magdalena Andersson vid Möbelriksdagen se yrkesutbildningar med större inflytande för näringslivet, ett krav som senare även hörts från Mikael Damberg i en debattartikel i DN.

Miljöpartiet ställde vid Möbelriksdagen upp med språkröret Gustav Fridolin, som uppehöll sig mycket vid behoven av bättre matchning. Han påpekade att det i dag finns både arbetslöshet och brist på arbetskraft, i flera fall inom samma yrken. För att råda bot på detta ville Gustav Fridolin se fler validerande utbildningar, både för invandrare som behöver få sin utbildning värderad och för människor med yrkeserfarenhet som saknar någon kompetens, som körkort eller någon annan typ av licens.
Gustav Fridolin ville även se yrkesvägledare och koordinatorer i alla kommuner, samt sommarjobb och praktik för samtliga elever på gymnasierna.
– I flera kommuner finns i dag så kallade ”Startcentraler”, där arbetssökande har en enda dörr in till både näringsliv, arbetsförmedlare och kommun.
Gustav Fridolin bemötte under sitt framträdande kritiken mot Miljöpartiets krav på kilometerskatt för landsvägstransporter.
– Det är det enda realistiska sättet att finansiera en förbättring av järnvägsnätet.
Och alla ville ha en bättre skola…

Pristagare vid Möbelriksdagen 2014
Årets möbelpersonlighet(er):
Mimi och Johan Lindau, Blå Station. ”Orädda, medvetna och fyllda av passion”
Årets marknadsförare:
Tre sekel/City möbler. ”För etablering av ett nytt varumärke”
Årets arbetsplats:
Offecct. ”En anda av delaktighet och vi-känsla”
Årets nykomling:
Maze. ”Djärv satsning på tydliga och nischade produkter”
Årets hederspris:
Sven Lundh, Värnamo. ”En stilbildande designlegendar”
Årets designföretag:
Örsjö belysning. ”Har skapat varumärke och en tydlig identitet”
Årets designskola:
Konstfack. ”Unga ges friheten att tänja på gränserna”
Årets designpolicy:
Stolab möbel AB. ”En tydlig ambition att ständigt utvecklas och vara en stark aktör i framtiden.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078