23948sdkhjf

Stora Enso investerar i Polen

Stora Enso planerar att investera nära en kvarts miljard kronor i modernisering och utveckling av Murow sågverk i Polen. Stora Enso planerar även att permanent stänga Sollenau sågverk i Österrike.
En omvärdering av den geografiska mixen ingår som en del i Stora Ensos förnyelse. Investeringen i Murow sågverk kommer enligt Stora Enso att förbättra företagets utbud av träprodukter på växande central- och östeuropeiska marknader. Murow ligger i södra Polen, relativt nära den tjeckiska gränsen. Dessutom avser Stora Enso att utnyttja plattformen i Polen för att främja tillväxten på utvalda utomeuropeiska marknader.
Investeringen i Murow sågverk medför att Stora Ensos konsumtion av polskt sågtimmer ökar. Under de kommande fem åren planerar Stora Enso att successivt utöka produktionen till 400 000 kubikmeter per år.

Den planerade nedläggningen av Sollenau sågverk, strax söder om Wien, kommer enligt Stora Enso att beröra upp till 125 anställda och generera årliga besparingar på runt 60 miljoner kronor från och med andra kvartalet 2014. Stora Enso inleder nu förhandlingar med arbetstagarrepresentanter om en social handlingsplan. Sågverkets kunder ska betjänas av Stora Ensos andra anläggningar i Österrike och Tjeckien. Enligt planerna stängs såglinjen permanent i slutet av första kvartalet 2014. Stora Enso har även en produktionslinje för balkar och en hyvellinje vid Sollenau som man planerar att lägga ned permanent under andra kvartalet 2015. Sågverket har en produktionskapacitet på 400 000 kubikmeter per år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064