23948sdkhjf

Fortsatt positiv trend för småhusindustrin

Småhusindustrins uppåtgående trend fortsätter. Trä- och möbelföretagen justerar nu prognosen för antalet påbörjade småhus uppåt. De räknar med 6 500 byggstarter under 2014.


De senaste månaderna visar ökade leveranser och orderingång. Det innebär att prognosen för antalet påbörjade småhus justeras till 6 500 för 2014, vilket är högre än TMF:s (Trä- och möbelföretagens) tidigare bedömning.

- Den fortsatt positiva utvecklingen är glädjande och det finns anledning att se framtiden an med viss optimism. Men det förutsätter att ytterligare krav på kapitalinsatser för nyproduktion inte blir verklighet. De viktigaste frågorna att lösa är bostadsfinansiering samt tillgång på byggbar mark, säger Gustaf Edgren, branschutveckling trähus TMF, i ett pressmeddelande.

- Sverige behöver bygga 40 000-50 000 bostäder om året och av dessa har småhus historiskt sett svarat för nästan hälften. Nu visar 2013 års statistik att bolånetaket drabbar nyproduktionen av egna hus speciellt hårt, och att andelen småhus endast utgör 20 procent. Bolånetaket stänger dörren för många som önskar bygga eget hus, inte minst i efterfrågade storstadsregioner, säger Gustaf Edgren.

TMF:s prognoser för antalet påbörjade småhus baserar sig dels på statistik från SCB om utfallet i tidigare perioder, dels på den allmänna orderingången i branschen. Enligt SCB:s preliminära statistik påbörjades 31 000 bostäder under 2013, varav 6 450 småhus. KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078