23948sdkhjf

Bästa byggåret på länge

Under 2013 påbörjades byggandet av 31 000 bostäder, enligt statistik från SCB. Senast antalet byggstarter överträffades berodde det på statliga subventioner.
Under 2013 påbörjades byggandet av 31.000 bostäder, enligt statistik från SCB

- Att döma av den senaste tidens bygglovsstatistik kommer byggandet av flerbostadshus att öka i god takt medan småhusbyggandet stiger långsamt. De senaste månaderna har också påbörjandet och byggloven avseende både flerbostadshus och småhus gått i samma riktning, skriver Dagens Industri som citerar branschorganisationen BI.

Den pågående ökningen beror bland på en minskad oro för den ekonomiska utvecklingen i Europa, sjunkande räntor och ökad sysselsättning. Dessutom har kommunerna blivit bättre på att upplåta mark. Det gäller i synnerhet Stockholm. Nästan hälften av de påbörjade bostäderna ligger i Stockholms län, skriver tidningen.

Under de senaste två decennierna har antalet byggstarter av bostäder bara överträffat fjolåret vid ett par tillfällen. Det gäller 2005 och 2006 då 31 987 respektive 45 628 bostäder påbörjades. Uppsvinget berodde då på att den borgerliga regeringen införde statliga ränte- och investeringsbidrag. Många passade på att gjuta husgrunder (så kallade Odell-plattor namngivna efter ministern Mats Odell) för att kunna nyttja subventionerna. KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064