23948sdkhjf

Olika åsikter om regeringens nya miljömål

Regeringen beslutade i veckan om nya etappmål inom miljömålssystemet för att stärka biologiska mångfalden och livsviktiga ekosystemtjänster till 2020. Reaktionerna är väldigt olika, från ”skralt” till”för mycket”.
De nya etappmålen omfattar bland annat miljöhänsyn i skogsbruket, ett variationsrikt skogsbruk och dialogprocess i ett nationellt skogsprogram.

För att klara etappmålet om skydd av ökas det formella skyddet av skogsmark med ca 150 000 hektar och det framgångsrika frivilliga skyddet bör öka med ca 200 000 hektar till år 2020 från dagens dryga 1 miljon hektar.

Från Skogsindustriernas sida välkomnar man beslutet om ett nationellt skogsprogram, men tycker det är synd att regeringen ”fastnat i en syn att bevarande av biologisk mångfald är beroende av att undanta en viktig nationell resurs som skogen från brukande”.

– Skötsel, restaurering och nyskapande av naturvärden som bygger på skogsägarens engagemang är en effektivare väg framåt, säger Carina Håkansson, vd vid Skogsindustrierna, som också påpekar att ett hållbart brukande av skogen så att den bidrar till det biobaserade samhället är det bästa för samhällsekonomin.

Både Skogsindustrierna och LRF är inne på att regeringens förslag om 200 000 hektar i frivilliga avsättningar är för omfattande, medan WWF tycker att det saknas konkreta förslag på hur regeringen tänker sig att genomföra etappmålen. WWF är också kritiska till att regeringen inte tillräckligt tydligt sagt vilka kvaliteter man vill skydda.

LRF är mest nöjt med att regeringen avstått från tidigare förslag om ny skogsvårdsförordning, som ”skulle ha lett till stor rättsosäkerhet för våra skogsägare”, enligt Sven-Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078