23948sdkhjf

Gå och rösta!

Snart är Eu-valet här, och jag har inte bestämt mig. Jo, jag har bestämt mig för att rösta, men på vem? Jag har ett parti jag alltid brukar rösta på i det svenska valet, jag har till och med varit aktiv där en gång i tiden. Men i EU? Vilka tyskar, britter och portugiser ger jag då inflytande över Europas framtid? Vilken industripolitik kommer de att företräda, och hur blir det med satsningar på infrastruktur och teknikforskning?

Svåra frågor, men jag ska bestämma mig före den 25 maj, det lovar jag. Många hävdar att EU har för stor makt. Det kan man ju ha olika åsikter om, men det finns definitivt för mycket makt i Bryssel och andra maktcentra för att man ska kunna nonchalera valet till EU. Det finns alltför många partier och personer i Europa som driver en politik som missgynnar en industriell utveckling och som kan bromsa den ekonomiska utvecklingen. Därför är det nödvändigt att ta sig åtminstone lite tid för att fatta ett överlagt beslut och för att ta sig till vallokalen. (Jag vet fortfarande inte var min ligger, men jag ska hitta den, jag lovar!).

Den här hjälpen kan jag bidra med, utan att peka åt något specifikt politiskt håll: Europa behöver en fortsatt stark satsning på forskning och utveckling för att bli den industriella hot spot som EU länge sagt sig vilja bli. Forskning i europasammanhang är ofta jättejobbigt, med mycket administration och många sammanträden, men belöningen är ökad kunskap och ett större kontaktnät.
Europas stora fördel jämfört med andra starka industriregioner är demokratin, eftersom den stimulerar kreativitet och innovationsbenägenhet, inte minst just därför att vi samarbetar så bra som vi gör. Inte minst i Sverige, som döptes till ”Europas japaner” av industriforskaren Christer Karlsson.

Men demokratin, som alltså är en förutsättning för Europas konkurrenskraft, är inget som är givet en gång för alla. Den måste ständigt hållas vid liv och vårdas, nu närmast på söndagen den 25 maj. Röstar inte vi vettiga (och industriellt inriktade!) människor så kan demokratin urholkas och andra krafter tar över. Hur det kan gå när demokratin är svag har vi sett inte minst i Ukraina på senare tid.

Gör din del, gå och rösta den 25 maj!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111