23948sdkhjf

Smidig konvertering från barr- till lövsåg

Södra Timbers lövträsatsning omfattar ett par av koncernens sågverk. Vid Trarydssågen har en konvertering gjorts, från barr till löv. – Det har gått riktigt smidigt att ställa om produktionen. Utmaningen har varit marknaden, men nu har det verkligen lossnat, säger verksamhetsutvecklingschef Johan Blixt.


2009 inledde Södra inledde en udda satsning. Då förvärvades lövträsågen Wernerträ i Djursdala.
– Det var ett önskemål från våra skogsägare att hitta avsättning för sitt lövträ, berättar Johan Blixt.
2011 utökades satsningen när sågen i Traryd övergick från att såga barr- till lövträ. En omställning som gick över förväntan.
– Det finns stora fördelar med att ställa om ett barrsågverk eftersom det är dimensionerat för stora produktionsvolymer. Vi har utrymmen och torkkapacitet som äldre lövsågar normalt inte har, berättar han.
Trots att årsvolymerna bara är en bråkdel mot tidigare: cirka 15 000 kubikmeter sågat lövträ mot över 100 000 kubikmeter barrträ, är det alltså en verksamhet som behöver betydligt mer plats per producerad kubimeter.
– Först behöver vi plats att lufttorka virket. Det tar en-två månader beroende på träslag och tjocklek. Tiden i torken är dessutom betydligt längre: det tar cirka 30 dagar att torka lövträ ned till tio procents fuktighet jämfört med kanske tre dagar för barr.
Trarydsågen har lyckligtvis stor kapacitet genom sina kammartorkar. Ändå är det torkningen som utgör flaskhalsen ifall volymerna skulle öka.
– Vi torkar och justerar även virket från Djursdala, som är ett mer traditionellt lövsågverk utan så stora kringutrymmen.

Vid Södras bägge lövsågar arbetar totalt cirka 50 personer, med ungefär lika många på respektive såg. En utmaning bland de anställda i Traryd var att övergå från justering av fura till främst ek och björk. Numera "sitter det i ryggraden" på exempelvis Rickard Jonasson som jobbar i justerverket. Men han medger att skillnaden är stor.
– Barrträ rann som vatten genom verket. Nu är det betydligt fler kvalitetsskillnader att hålla koll på, säger han.
Justerverket har samma hastighet som vid barrträsågning. Sönderdelningen, däremot, är förstås betydligt långsammare. Lövträ, och i synnerhet ek, är mycket hårt att såga i. Här sågas nu med en hastighet av 25–50 meter per minut.

Den här dagen körs kvalitetsklasserna A,B, C och D. Det innebär att justeraren ska avgöra vilka brädor som är "rena" (utan defekter) till 65, 50 och 30 procent. I klass D hamnar alla brädor med märg.
– Eftersom justerverket är anpassat efter alla de längder som förekommer vid barrträsågning har vi gott om fack. Och det är tur med alla de kvalitetsklasser vi har nu, säger Johan Blixt.
Just kvalitet har hamnat i fokus på ett annat sätt, med lövträ.
– Kvalitet har så stor betydelse vid prissättningen. Det är enormt stor skillnad mellan "filén" och den lägsta klassen, säger Johan Blixt.
Att sälja den högsta kvaliteten är inget problem för en lövsågare. Men för att nå lönsamhet krävs avsättning även för de lägre kvaliteterna. Södra Timber säljer kanske 20 procent av lövträvirket till koncernsystern Södra Interiör. För övriga lövträvaror gäller det att hitta externa kunder. Och det har varit den kanske allra största utmaningen.

– Vi har länge haft kontakt med potentiella kunder i Asien, främst Indonesien och Kina. Där handlar det om att bygga förtroende. Vi har bollat leveranser fram och tillbaka. Och att skeppa en container tar sin tid, säger Johan Blixt.
En ägare med med mindre muskler än Södra kunde nog ha fått det svårt. Men Södra väntade, lyssnade på kunderna och skickade nya provleveranser . Under tiden fick man börja komplettera med att även såga klent barrträ vid Trarydsågen, allt för att öka anläggningens utnyttjande. Men så i höstas hände det.
– Då öppnade sig plötsligt den asiatiska marknaden för oss. Nu är den i det närmaste omättlig – och vi kan sälja virke ur alla klasser dit.
Därmed inte sagt att allt måste gå till Asien.
– Svenska kunder är väldigt välkomna till oss, säger Johan Blixt.
En gläjdande trend, inte minst i Sverige, är att trä inte längre måste vara perfekt. Det märks särskilt inom golvindustrin där den poplära enstavsparketten faktiskt får ha kvistar.
Om Johan Blixt fick önska, skulle han önska att boken kom till heders igen.
– Det är ett fint träslag som det borde gå att hitta ett vettigt användningsområde för.
Södra sågar bland annat ask i mindre volymer vid sågen i Djursdala. Men det är ek och björk som står för den stora efterfrågan.
– För de träslagen ser det mycket ljust ut. Efterfrågan ökar och här i Traryd införde vi nyligen tvåskift och anställde sex personer, säger Johan Blixt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062