23948sdkhjf

Klimatprojekt har blivit familjens bostad

Det har gått tre år sedan uppmärksammade ”One tonne life” avslutades. Nu bor famijen Jogensjö i den klimatsmarta villan som var centrum för projektet.
Pappa Jon, mamma Tina och sonen Nils njuter nu av ett bekvämt och koldioxidsnålt familjeliv i det hus som utgjorde "One tonne life".

- Att ta hänsyn till miljön i vardagen har alltid varit en självklarhet för oss. Men vi har ändå blivit positivt överraskade över hur enkelt och bekvämt ett klimatsmart liv är om man kombinerar sitt eget engagemang med den senaste tekniken, säger Tina Jogensjö, till vardags kreativ producent på Unicef, i ett pressmeddelande från A-hus.

One tonne life fick stor uppmärksamhet under 2010 och 2011. Då bodde testfamiljen Lindell i huset. De minskade sina utsläpp från normala 7,3 ton koldioxid per år och person till 1,5 ton.
– Vi följde nyfiket One tonne life i media. Lindells 80-procentiga sänkning visade att man kan komma väldigt långt med rätt motivation, kunskap och teknik. Vi uppskattar att våra koldioxidutsläpp i dag är ungefär hälften av en svensk genomsnittsfamiljs utsläpp, men utan att pruta på livskvaliteten, säger Tina Jogensjö.


Familjen Jogensjö föll för den stilrena arkitekturen, rymden och den ljusa interiören i huset. Den energismarta livsstilen har varit i fokus sedan flyttlasset gick från lägenheten i Stockholms innerstad till den 155 kvadratmeter stora One tonne life- villan, som tagits fram av A-hus och ritats av Gert Wingårdh.
– Vi kan leva ett helt vanligt förortsliv i villa, med bonusen att det är Sveriges mest klimatsmarta hus, säger Tina.


Bland annat kan de hålla koll på sin elförbrukning genom en webbaserad elmätare.


För initiativtagarna, som exempelvis A-hus, har erfarenheterna från One tonne life bidragit med ny motivation i utvecklingen av nya produkter.


– Våra villor kommer med en standard som är bättre än rådande energikrav, oavsett om de har en modern arkitektur eller ett traditionellt snitt. Med One tonne life driver vi utvecklingen av energieffektivt boende ytterligare steg framåt och samtidigt sprider vi kunskap om ett klimatsmart beteende, säger Susanne Ström, Marknadschef för A-hus.

I projektet One tonne life ingick initiativtagarna A-hus, Vattenfall och Volvo Personvagnar tillsammans med sina partners ICA och Siemens.


Bilden: Familjen Jogensjö trivs i huset som skapades för projektet One tonne life.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064