23948sdkhjf

Sveaskogs siare ser optimism hos sågverken

Sveaskogs marknadskoordinator Anders Dahlqvist konstaterar i sin marknadskrönika att orderingången ökar hos sågverken och som vanligt är det virkesbrist här och där, samtidigt som det går trögt för biobränslena.
Dahlqvist skriver att efterfrågan på sågade trävaror fortsätter att stiga, särskilt på marknader utanför Europa. Såväl Nordafrika, Mellanöstern, Kina och Japan ökar sin import av sågade trävaror. Byggaktiviteterna ökar även i Europa, där Storbritannien och Tyskland står för de största förändringarna. USA visar också på en ökning men i långsam takt och med tillfälliga avbrott. Optimismen hos sågverken från hösten 2013 kvarstår. Leveranser och priser har ökat. Orderingången har också ökat men sjönk sedan tillbaka något.

Efterfrågan på sågtimmer är hög med tidvis regional brist. Mot slutet har situationen varit mer balanserad i norra Sverige, bristen kvarstod i mellersta Sverige, medan södra Sverige började visa tecken på överskott. Prishöjningarna har varit måttliga.

Pappersproduktion och export ser ut att ligga på ungefär samma låga nivåer som tidigare. Som tidigare är det främst grafiska papper och tidningspapper som står för nedgången.

Generellt är det överskott av massaved på marknaden i Sverige utom i norr, där situationen är något mer balanserad. Priserna ligger i stort sett stilla.

Efterfrågan på biobränslen har varit relativt svag jämfört med motsvarande period förra året. De främsta orsakerna är den milda väderleken men också de låga elpriserna och andra bränslen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079