23948sdkhjf

Nya möbler säljs på auktionshusen

I vanliga fall är det designklassiker som säljs dyrt på auktionshusens Nutida designauktioner. Men i år valde Stockholms auktionsverk att även sälja helt nya möbler. Bland annat klubbades ett gesällarbete för drygt hundra tusen kronor.
På Stockholms auktionsverk såldes nyligen designduon Färg & Blanches fåtölj Woodlayer. Woodnet har tidigare skrivit om den nya stolen som tillverkats genom träsömnad, det vill säga att man syr med maskin genom formpressat trä. Fåtöljen klubbades för 36 000 kronor.
Ett gesällarbete från Malmstensskolan, ett ritbord av Karolina Stenfelt och Kristoffer Fagerström, såldes för hela 106 000 kronor.
Intendent Jonathan Jan ser det som ett sätt att visa upp och sälja produkter som tidigare inte haft någon arena i Sverige. Det handlar om möbler som gjorts i mycket små upplagor och mer avantgardistisk design.
– Design är ju sedan flera år tillbaka ett område som närmar sig konsten mer och mer, gränsen suddas ut. Att vi inte har vågat ta det steget tidigare i Sverige är bara beklagligt, säger han till Sveriges Radio.
På de stora auktionshusen internationellt har man redan tidigare sålt också nya designföremål.
Erik Wikberg, som är forskare på Handelshögskolan, ser veckans auktion med nya möbler som ett tecken på en allt hårdare konkurrens bland auktionshusen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062