23948sdkhjf

Bygger högt trähus i ännu högre tält

Nu börjar Derome att montera de första delarna i ett sexvånings trähus i Göteborg.Trädriket i Kvillebäcken. Över bygget har fristående byggtält rests.
I Göteborgs nya gröna stadsdel, Kvillebäcken, byggs det för fullt och det sexvåningshus som Derome nu bygger är det första flervåningshuset i trä för området. ”Det här är ett unikt projekt för oss där vi tillämpar vår expertis i att konstruera flervåningshus i trä”, säger Hans Palmqvist, projektledare. ”När den nya stadsdelen växer fram, så ligger stort fokus på miljö och hållbarhet. Därför är vi extra stolta över att leverera ett boende utformat i det mest miljövänliga av alla byggnadsmaterial – trä”.

Kvarteret, som består av tre huskroppar, byggs i tre etapper och kommer att omfatta totalt 90 lägenheter om 1-3 rum och kök. Första inflyttning är beräknad till februari nästa år och de som väljer att flytta hit får förutsättningar för ett riktigt hållbart boende på flera sätt. Huset kommer att klassas enligt Miljöbyggnad Silver och det innebär att fokus ligger på mer effektiv energianvändning, en sundare innemiljö samt tydliga krav på de byggmaterial som används.

Idag är byggplatsen omgiven av en 25 meter hög byggställning och klätts med väv för att skydda byggare och konstruktion från väder och vind. På toppen har ett antal rullbara taksektioner installerats som kan öppnas för montage vid behov.

Byggtältet har designats av Derome själva, just för att effektivt kunna bygga stommar i trä. ”De första byggelementen anlände i början av maj och hela huset beräknas vara klart med tätt tak till semestern”, säger Hans Palmqvist. ”Det är alltså rekordsnabbt för att bygga flervåningshus och en klar fördel att veta att vi är förberedda på eventuellt nyckfullt försommarväder”.

Ett rött hus i en grön oas
Kvillebäckens miljöprofil möjliggör ett boende i en grön oas och samtidigt finns närheten till centrum med enkla och täta kommunikationer. I hjärtat av Kvillebäcken kommer brf Trädriket att lysa med sin röda fasad och gröna sedumtak. Samtliga lägenheter kommer att utrustas med vitvaror och material med hänsyn till miljön. Allt för att möjliggöra en klimatsmart livsstil. Dessutom har varje lägenhet balkong eller terrass och de boende får tillgång till en lummig innergård med gemensamt orangeri, en grillplats och ett härligt utespa.

Om Kvillebäcken
Kvillebäcken är en helt ny stadsdel i Göteborg. Totalt ska 2000 nya lägenheter byggas. Visionerna för Kvillebäcken är att skapa en levande stadsdel där mötet mellan människor står i fokus och där invånarna kan leva klimatsmart. Allt endast 6 minuter från Brunnsparken. Nya Kvillebäcken byggs av ett byggkonsortium bestående av Bostadsbolaget, Derome, HSB Göteborg, Ivar Kjellberg, NCC, Veidekke, Wallenstam och Älvstranden Utveckling. Nya Kvillebäcken är det första området som byggs utifrån Göteborgs stads nya och tuffa miljökrav.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078