23948sdkhjf

Olämpligt eller befogat att stödja träbyggande

Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong, tycker det är olämpligt att stödja träbyggande, något inte alla håller med om.
Förra veckan, den 8 maj, skrev Löfsjögård en debattartikel i Smålandsposten där hon upprepade Svensk Betongs mantra om det orättvisa i att träbyggandet sponsras med forskningspengar och liknande.

Hennes artikel har lett till två genmälen i samma tidning.

Det första kom den 11 maj och var skrivet av Leif Gustavsson, professor i Byggteknik som leder forskar­gruppen för en Hållbar Byggd Miljö vid Linnéuniversitetet.

Han lyfter fram argument för träbyggandet och ger sedan en lång lista på de miljömässiga nackdelarna med betong. Om man diskuterar hållbarhet verkar en av ett av betongens nackdelar vara att den är för hållbar.

Idag, den 16 juni kom ytterligare en replik och den är skriven av Susanne Rudenstam, chef Sveriges Träbyggnadskansli, tillsammans Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö och för övrigt partikamrat med Malin Löfsjögård.

I sin artikel lyfter de bland annat fram att ökad konkurrens var en av orsakerna när riksdagen 2002 beslutade om det nationella träbyggnadsprogrammet, vilket är på tvärs med vad Lövsjögård påstår i sin artikel. Hon skrev även att träbyggnadsprogrammet var ett regeringsbeslut, men det togs av en enhällig riksdag.

Alla tre artiklar hittas enkelt på Smålandspostens hemsida.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079