23948sdkhjf

Teknik över politik

Det svenska riksdagsvalet närmar sig. Det finns som alltid en viss sannolikhet för att en ny riksdagsmajoritet kommer att fatta beslut som inte välkomnas av industrin. Inför årets val finns ju till exempel hotet om kilometerskatt som ett av spökena.
Samtidigt kan fler småpartier i Riksdagen i värsta fall ge en ostadig och osäker majoritet som får svårt att fatta kraftfulla beslut i avgörande ekonomiska frågor. Risken finns att en regeringsbildare tvingas ge stödpartier betalt i form av stöd i enskilda frågor som inte nödvändigtvis skapar en tydlig politisk inriktning. Och är det något som industri och näringsliv ogillar så är det en otydlig och ryckig politik, oavsett om det handlar om ekonomiska beslut eller miljöfrågor.

Risk för handlingsförlamning inom industrin? Förhoppningsvis inte, industrin har upplevt politiska svängningar förr och överlevt de flesta. Historien visar att utvecklingen på riktigt lång sikt sällan beror på politiska beslut. I stället är det teknisk utveckling och nya kunskaper som förändrar människors villkor på sikt. Förmågan att odla jorden skapade ett helt nytt samhälle, och i våra dagar har ny teknik för resor, information och samtal gjort att människors vardag förändrats i grunden. I jämförelse med dessa förändringar är inte ens en eller annan revolution särskilt märkbar i historieböckerna.
På kort sikt kan naturligtvis politiska beslut vara nog så viktiga för ett företag, så jag menar inte att man ska bortse från politik eller politiska val. Gå och rösta den 14 september! Men i grunden är det viktigare att tro på det man själv gör, att till exempel inte avstå från ett tekniklyft på företaget för att man inte vet hur politiken ska se ut framöver. I det längre perspektivet är det viktigare att man kan och att man vågar. Internetentreprenören Johan Staël von Holstein har framhållit att inte ens intelligens är särskilt viktigt för att få framgång. Det viktiga är att man jobbar hårt och uthålligt med det man tror på.

I träindustrin har kunskaperna tagit stora steg på senare tid. Nya forskningsrön inom träbyggandet, ny teknik för att sätta ihop golv och möbler, och nya svenska designers som utvecklar hela tänkandet kring träkonstruktioner. Smart Housing Småland arbetar med att integrera trä, glas och avancerad elektronik. Det finns kunskaper och tekniknyheter att ta del av, och NTT/Woodnet har ambitionen att förmedla sådan kunskap. Både direkt i våra medier, vid våra event och genom att visa var kunskapen finns att få.

Tro på din affärsidé, och ge dig själv maximala förutsättningar att utveckla den optimalt oavsett regering!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063