23948sdkhjf

Fastighetsbolag bygger mer i trä

Nyligen levererade Martinsons KL-trä och limträ till tre företagslokaler i Ältaberg i Nacka utanför Stockholm. Husen byggs av Smedsudden Fastigheter som allt oftare väljer trä.

Enligt fastighetsbolagets ägare Viking Nordin föll valet på trä eftersom "det är lättare att underhålla, mer miljövänligt och dessutom ger hus med trevligare atmosfär och uttryck".


I juni gick leveransen av 465 kubikmeter KL-trä i form av väggar, bjälklag och innerväggar och 77 kubikmeter limträ till Smedsuddens Fastigheter. Monteringen har inletts i dagarna och om allt går enligt planerna ska de första hyresgästerna flytta in i november.


Smedsudden Fastigheter och Martinsons har samarbetat ett antal år. Smedsudden bygger koncepthus och valde tidigare ofta sandwich-element med ett ytskikt av stålplåt och en kärna av stenull. Men under de senaste åren har de alltmer gått över till trä.


– Ofta bygger vi kontors- och lättare industrifastigheter som ligger i gränslandet mellan bostad och industri. Då passar trä väldigt bra eftersom det ger hus med ett trevligare uttryck och atmosfär. Plåt är svårare att underhålla och ser snabbt bedagat ut. Miljöaspekten är givetvis också enormt viktig, säger Viking Nordin, ägare av Smedsuddens Fastigheter, i ett pressmeddelande från Martinsons.


Daniel Wiklund, försäljningsingenjör på Martinsons, säger att Smedsuddens sätt att bygga kommer att resultera i både fina och gedigna hus.


– Fasadskivorna i KL-trä är en del av den bärande limträstommen och fungerar som en stabiliserande faktor i konstruktionen. Husen kommer dessutom att smälta in fint i omgivningen, säger Daniel Wiklund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078