23948sdkhjf

BJS får pris för LED-satsning

Den svenska planmöbeltillverkaren BJS har fått ett internationellt pris. De belönas för sin pionjärsatsning på UV-LED-teknik för storskalig ytbehandling av träprodukter.
Möbeltillverkaren BJS har erhållit Rad Tech Emerging Technology Award 2014 som en av de första storskaliga träindustrierna att använda UV-LED-teknik. BJS tog emot priset i samband med den internationella UV-LED-mässan Rad Tech i Chicago, USA, strax innan sommaren.

Kaj Johansson, produktionschef BJS, sa i en intervju med NTT 2013 att fördelarna med LED är så stora, att han är förvånad över att de var först inom volymtillverkning av träprodukter.
- En stor fördel med LED är den jämna uthärdningen. Man får samma effekt över transportbanans hela bredd, sa han.

Dessutom är energiförbrukningen endast en tredjedel jämfört med en traditionell UV-ugn. Tekniken gör också att man slipper lampor som värmer upp omgivningen, enligt Kaj Johansson.
Hösten 2012 bytte BJS ut en sprutautomatlackeringslinje vid sin planmöbelfabrik i Humpoleci Tjeckien. Den nya UV-linjen utrustades och kompletterades med ett antal valsmaskiner och ugnar med LED-härdning.

BJS ytbehandlar möbelkomponenter av spån- och MDF- skiva.

Företaget använder Sherwin-Williams LED-härdande system.

Bilden:

Pär Lidåker, koncernchef BJS Group och Lars Sandqvist, chef för tekniska projekt hos Sherwin Williams, vid prisutdelningen på jättemässan Rad Tech 2014 i Chicago.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111