23948sdkhjf

Uppåt, men mindre än väntat för Holmen

Holmenkoncernen kom med sin andra kvartalsrapport förra veckan. De gjorde ett plus på 351 miljoner vilket var mindre än vänta. Men för trävaror gick det bättre än vad analytikerna spått.
Höjda priser på trävaror och tryckpapper i kombination med sänkta kostnader har lett till det förbättrade halvårsresultatet. Andra kvartalet i år har emellertid en minskning för rörelseresultatet på 38 miljoner kronor, jämfört med första kvartalet i fjol.

– Detta beror på lägre produktion i vattenkraftverken, stormkostnader och lägre elpriser, säger koncernchefen Henrik Sjölund till Norrköpings Tidningar.

För att möta den minskade efterfrågan på tidningspapper stängdes en pappersmaskin i Braviken förra året. Istället satsas på specialpapper.

För andra kvartalet 2014 var Holmens justerade rörelseresultat på koncernnivå 351 miljoner kronor, (307 miljoner). Utfallet var under analytikernas spådomar som var på vid 37, enligt SIX News/Inquiry Financials konsensusenkät. Kvartalets intäkter minskade med sex procent jämfört med samma kvartal förra året, vilket var sämre änvad genomsnittsanalytikern väntat sig. Men lönsamheten ökade till 8,9 procent, (7,3 procent) vilket ändå var sämre än väntat.

Lönsamhetsmässigt gick Holmen Paper och Holmen Timber dock bättre än väntat. För sågade trävaror uppges marknadsläget vara bra för furu men sämre för gran på grund av för stort utbud.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079