23948sdkhjf

Pris för framstående trämöbeldesign

Line Depping tilldelas inredningspriset Nova 2014. Formgivaren, som främst jobbar med trä, får priset för sin "självklara och estetiskt säkra design".


– Jag är glad och ödmjuk över att juryn valt mig till vinnare av Nova-priset. Det betyder mycket att mitt arbete blir sett och erkänt, säger Line Depping, i ett pressmeddelande från Formex som arrangerades på Stockholmsmässan 13-16 augusti.

Line Depping är från Danmark och driver sedan 2007 en designstudio i Köpenhamn. Hon arbetar huvudsakligen med trä, men för ofta in andra kontrasterande material. Genom att kombinera olika material skapar hon en spänning mellan de olika texturernas egenskaper.

För Line Depping är det viktigt att ha en bra orsak till att skapa en ny möbel Uttrycket är enkelt och betoningen på funktion omfattar även plats för oordning i ordningen för att kunna inrymma "de stökiga aspekterna av livet".

Nova 2014 - årets nordiska formgivare - är Skandinaviens största pris inom inredningsdesign.

Så här skriver juryn:

" Hennes formspråk är avskalat och tydligt förankrat i en klassisk, skandinavisk tradition, något som även gäller för många andra samtida, nordiska designer, men som få behärskar lika fullt ut som Line. Vid första anblicken kan hennes objekt tyckas enkla, men ju mer man bekantar sig med dem desto uttrycksfullare och intressantare blir de. Som modernisten Mies van der Rohe myntade: ”Less is more”".

Vinsten utgörs av två parallella utställningar – en på vårens Formexmässa samt en på Gallery Pascale, där allmänheten också får möjlighet att se och köpa vinnarens produkter, ett reportage i Plaza Interiör samt en aktivitet till ett värde av 50 000 kronor. Designpriset Nova arrangeras i samarbete med inredningstidningen Plaza Interiör och Gallery Pascale.

Tidigare vinnare av Formex designpris Nova är Hanna Hedman och Simon Klenell, Sverige, år 2011, Mari Isopahkala från Finland år 2012 och i fjol Mattias Stenberg, Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062