23948sdkhjf

Södra arbetar för mindre brandrisk i skogen

För att minska brandrisken förbättrar Södra rutinerna vid markberedning.
Södra Skogsägarna har inte drabbats av den stora branden i Västmanland. De väljer ändå att se över sina rutiner och riktlinjer för hur markberedning och drivning ska ske när det råder torka.

Vi har inlett ett arbete med att se över hur det ser ut idag och har en dialog med entreprenörer och skogsägare om hur markberedningen bäst kan skötas när brandrisken är stor. Vi kommer dessutom framöver att i större utsträckning använda oss av prognoser om skogsbrandrisk som tas fram av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och SMHI, säger Håkan Larsson, Skogsdirektör i Södra.
När det gäller brandrisk ska entreprenören bevaka området en timme efter avslutad körning, ha släckutrustning i maskinen och minst en kubikmeter vatten vid uppställningsplatsen som kan transporteras ut på hygget med maskinen.
- Entreprenören måste själv göra bedömningar vid varje enskilt tillfälle om vad som är bästa. Samtidigt ska Södras områdeschefer se till att reglerna som gäller vid brandrisk följs och kontrollera att åtgärder vidtas, säger Håkan Larsson.
Enligt Räddningsverket är de vanligaste orsakerna till skogs- eller markbränder mänsklig aktivitet såsom eldning av gräs, grillning eller att bränder anläggs. För drygt en tredjedel av bränderna är orsaken okänd. Det mest brandfarliga arbetet i skogsbruket är markberedning. Därför är just markberedning hårt reglerat i avtalen mellan Södra och markberedningsentreprenörerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062