23948sdkhjf

Snabbt stadsbygge med nya trämoduler

På möbelmässan Habitare i Helsingfors premiärvisas ett nytt byggsystem. Det består av kuber med sex meters sidor och tillverkas i korslimmad massiv furu.
Habitare arrangeras den 10-14 september i Helsingfors. Då introduceras byggsystemet som kallas för "Paracity urban building module" och är ritat av finländska arkitekten Marco Casacrande. Modulerna kan kopplas samman på höjden och längden. Tanken är att de boende själva ska vara med och bygga upp sina hus - eller hela städer. "Kubhusen" ska kunna ställas så att de ger plats för vägar eller andra områden i staden.

- Idén bakom Paracity är densamma som i slumområden där invånarna snabbt erövrar tillgängligt utrymme, säger Marco Casagrande i ett pressmeddelande från Habitare.

De första "Paracity-samhällena" kommer att byggas i områden med risk för naturkatastrofer. Byggen planeras i Taiwan, Japan och Indonesien. Modulhusen utlovas vara brandsäkra samt kunna stå emot översvämningar och jordbävningar.

- Huset i Taipei City i Indonesien kommer att bli världens största trähus. Till en början ska 200-400 kuber bebos. I framtiden kan staden lätt växa , säger Marco Casagrande.

Byggelementen tillverkas i Kuhmo i Finland. Fabriken startades så sent som i våras och är den första i Norden som tillverkar så kallade CLT-element (cross laminated timber).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094