23948sdkhjf

Norsk Fokus på fackverkbjälklag

Norsk Treteknisk Institutt har just presenterat en skrift i sin serie ”Fokus på tre” som tar upp produktion och användning av fackverksbjälklag med så kallad gitteruppsättning.
Ordet gitter är lånat från fysik och kemi där det beskriver kristallers uppbyggnad som påminner mycket om just fackverk. I Sverige används inte ordet så ofta om träbalkar, man brukar ofta bara säga lättviktsbalk..

Fackverksbalkar i gitteruppsättning med spikplåtar kan produceras med stora variationer av balkhöjder och spännvidder, vilket ger stor flexibilitet. Balkarna kan användas i de flesta typer av konstruktioner, både avdelare i golv och tak. Fackverksbalk har goda komfortegenskaper och kan med fördel även användas där krav avseende ljudisolering och brandsäkerhet. Fackverksbalkar är rationellt att producera och ger snabb montering på plats.

Teknikens stora fördel är den stora styrkan i förhållande. vikt, vilket kan ge effektiv design till ett överkomligt pris. En annan fördel är flexibiliteten. Det finns många exempel där fackverksbalkar har valts som byggsystem för att det var det enklaste och billigaste sättet att lösa strukturen.

I Norge stiger produktionen stadigt, 2011 producerades 6 800 balkar och 2013 var det 10 000.

Tillsammans Norske Takstolprodusenters Forening har NTI tagit fram skriften ”Etasjeskiller

med gitterbjelker”. Den finns serien trefokus och har nummer 57. Den är lätt att förstå och kan laddas hem på NTIs hemsida: treteknisk.no
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047