23948sdkhjf

Arbetsolycka på Siljans såg i Blyberg

På natten mellan söndag och måndag skadades en man i justerverket på Siljankoncernens såg i Älvdalen.
Än en gång skedde den mest typiska sågverksolyckan, den när en linje startar, fast någon arbetar i maskinen. Mannen är en entreprenör som arbetade med service i avströningen och fick klämskador på foten och ena benet.

- Jag har inga detaljer om hur svår skadan är. Mannen kördes till Mora lasarett och så vitt jag vet är det i alla fall inte mycket allvarligt, säger företagets vd Jon Hansson.

Arbetsmiljöverket kommer att utreda olyckan, som är en många av liknande på sågverk och hyvlerier. Det är inte i uppenbart livsfarliga sågar, flismaskiner och kuttrar som olyckorna sker. Det flesta olyckorna med allvarligare skador sker i transportmaskiner och liknande som har det gemensamt att de startas från en operatörsplats mer eller mindre långt bort. Inte sällan är det när operatörer eller reparatörer går in i maskinen som olyckan sker då maskinen av misstag startar av olika skäl. Hur det gick till den här gången kommer troligen att förklaras av den utredning som ska göras.

Bilden är från sågens så kallade avströningslinje, ett ovanligt alternativ till justerverk. Detta val av lösning har ingenting med olyckan att göra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344