23948sdkhjf

Okänd möbelindustri innanför murarna

Innanför murarna på Tidaholmsanstalten finns en verksamhet som söker kunder. I en väl utrustad maskinpark jobbar ett 20-tal intagna med att snickra möbler och komponenter. – Motivationen är jämförelsevis hög, berättar en lärare.
Anstalten Tidaholm tillhör säkerhetsklass 1 - den högsta klassen för slutna anstalter.
Här finns för närvarande cirka 140 intagna. Av dem går de flesta till en arbetsplats varje dag.
– Det är ytterst få som skulle välja att stanna kvar i paviljongen (bostadshuset). Det skulle bli för ensamt och enformigt, berättar kriminalvårdsinspektör Anna Zöögling.
Varje paviljong är knuten till en industri. På området, men avspärrade från varandra, finns en plåt- och svetsindustri, en anläggning för montering och paketering och så en träindustri.
I den senare arbetar ett 20-tal personer i en modern maskinpark med bland annat CNC- och centrumtappmaskiner, plattdelningssåg och laminatpress.
– Vi har en ganska varierad produktflora för närvarande. Dels jobbar de intagna med egna projekt, dels med jobb för externa kunder, säger produktionsledare Pål Orsborn.

2010 togs beslut om att Tidaholmssnickeriet skulle bli en planmöbelindustri. Tajmingen var så där... Även för etablerade företag krympte marknaden för planmöbler.
– Dessutom är marknadsföring inte kriminalvårdens starkaste sida, det är inte många som vet att vi existerar.
I dag tillverkas en hel del möbler för kriminalvårdens interna bruk. För externa kunder görs bland annat spackelhandtag och pallkragar.
Parallellt med produktionen sker utbildning i maskinsnickeri. Två lärare från Tibro Training Centre driver den som hålls i arbetsförmedlingens regi. Detta är en åtråvärd utbildning. Klassen består av åtta personer - och fler står på kö.

– Maskinsäkerhet är förstås en mycket viktig del. Men de lär sig även grundläggande ritning och programmering av CNC, berättar Mats Ekberg och Magnus Johansson.
Bägge har lång erfarenhet av arbetsmarknadsutbildning. Och de ser en skillnad mellan att undervisa här – och ute i "vanliga samhället".
– Det är klart att det varierar mellan olika individer, men generellt sett har vi haft fler motiverade deltagare här, hävdar lärarna.
Det är också intressant att se att en del är väldigt duktiga – utan att ha vetat om det tidigare.
– En fördel vi har här är att man kan få tid på sig – den som vill kan verkligen gå till grunden med något. Vi har en kille här som blivit fantastiskt duktig på CNC-bearbetning och programmering, berättar lärarna.
Yrkesutbildningen varvas med teoretiska studier en–två dagar i veckan.
– Där har vi möjlighet att samarbeta. I undervisningen kan lärarna ta hänsyn till att eleverna behöver en viss matte för att klara maskinprogrammeringen, säger Sasa som är produktionsledare med inriktning programmering.

Med tanke på anstaltens inriktning är frågan om säkerheten ofrånkomlig. Hur hindrar man att snickeriets verktyg används i fel syfte?
– Vi håller koll, man får kvittera ut sina verktyg, När något händer är det nästan aldrig riktat mot personal och sker nästan aldrig inne på industrierna, säger Pål Orsborn.
Snickeriet tycks av de flesta uppfattas som något positivt, ett andningshål.
– Vi som jobbar i produktionen har en ovanlig ställning på anstalten. Vi har inga uniformer och vi behöver aldrig göra sådant som uppfattas provocerande.Vi har många fina samtal här samtidigt som vi jobbar, säger Pål Orsborn.
Generellt tycker de intagna att externa order är roligast. Det är en anledning till att Pål Orsborn så gärna vill se fler kunder. Därför var han en av kriminalvårdens representanter på Trä & Teknikmässan på Göteborg.

Att samarbeta med något av kriminalvårdens snickerier innebär inte, som kanske vissa tror, att man handlar under marknadspriser. Men det innebär att man kan få legouppdrag utförda- och samtidigt göra en insats. Ordern ger arbete som stärker självförtroenden och öppnar möjligheter till ett liv utan kriminalitet.
– Vi kan komma in som partner när det gäller litet mindre serier. Hos oss här i Tidaholm har vi egentligen ingen begränsning, förutom att vi inte ytbehandlar. Sedan har vi kanske svårt att klara leveranser med extremt kort varsel, säger Pål Orsborn.
– Nu har vi faktiskt en kund som besökt vår verkstad och på så sätt fått en uppfattning om vad vi klarar av, tillägger han
Hos de potentiella kunderna finns en varierad bild av att samarbeta med fängelserna. Här finns exempel på såväl överdriven skepsis som – i ett fall – viss fascination.
Men för de allra allra flesta är möjligheten till samarbete med kriminalvården som underleverantör helt enkelt okänd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063