23948sdkhjf

Nu går Metsäs nya linje i Vilppula för fullt

Förra hösten startade Metsä upp en helt ny Hewsawlinje i Vilppula.
Just nu byggs ett helt nytt stort sågverk i finska Lappland en ovanlig satsning då den finska sågverksindustrin inte gjort särskilt stora investeringar de senaste åren. Men redan förra året invigde Metsä en helt ny såglinje i Vilppula.

Med den investeringen ville Metsä Woods uppnå flexibilitet och hög driftssäkerhet men också hög kapacitet. Den nya linjen är en HewSaw SL250 3.4, designad för att möta framtidens utmaningar på den föränderliga trävarumarknaden, och just flexibiliteten är ett av de grundläggande dragen i Vilppulas nya linje.

Med modern teknik var det möjligt att utforma linjen utifrån Metsäs önskemål om flexibilitet med högt sågutbyte. Vilppula kan även köra asymmetriska sågklassläggningar utan att tappa i effektivitet.

Råvaruutnyttjande blir högt genom kontrollerad kurvsågning, optimerad sidosågning och optimerade postningsmönster. Såglinjen innehåller även ett kontrollsystem (Rotation Control System, RCS) som justerar stockarnas positionering.

Utrustning och program för stock- och kantmätning kommer från av Kanadensiska Prologic som HewSaw har ett långsiktigt samarbete med.

Även korta stockar kan sågas effektivt i den nya såglinjen och varje stock kan sågas optimalt med individuella postningsmönster i varje körning.

Med den nya mättekniken klaras även komplicerade postningar i hög fart. Maxfarten i Vilppula är 180 meter per minut. Såglinjen är försedd med totalt elva mätramar för maximal kontroll av bearbetningsstegen och högt utbyte.

Alla fyra sågenheterna kan enkelt öppnas för enkelt verktygsbyte och service. Linjen har även HewSaws första delningssåg som kan öppnas från båda håll, dessutom finns gångbryggor över och vid sidan av alla maskiner i såglinjen.

Harri Haapaniemi, produktionschef vid Metsä Woods sågverk, har lett arbetet med den nya såglinjen.

- Moderniseringen av sågverket innebär ett rejält tekniksprång för oss, förklarar han. Med investeringen kan vi anpassa tillgången på den typ av produkter av hög kvalitet som efterfrågas, Dessutom har vi höjt tillgänglighet och effektivitet både när det gäller säkerhet och miljö, säger han om de mål som uppnåtts med den nya linjen.

Harri Haapaniemi menar att projektets framgång är en följd av bra en operativ modell med kontinuerliga förbättringar, som utvecklats i samarbete med HewSaw.

Investeringar i den storleksordning som Metsä Wood gjort i Vilppula är ovanliga i dagens i Norden. Den nya linjen ersätter två gamla såglinjer och omfattade nytt sågintag, barkanläggning och såglinje med kringutrustning. Totalts satsades är cirka 30 miljoner euro.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14